Szacuny
5
Napisanych postów
2310
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
13566
Jak w temacie :) Ile ugotowane jajka mogą leżeć żeby sie nie zepsuły ? Bo jak jem po 10 dziennie i to w 3 posiłkach je mam to niechce mi sie 3 razy dziennie jaj gotować wiec wole z 30 na raz ugotować i mam na dłuzej ale niewiem jak długo mogą one takie leżeć zeby sie nie zepsuły ?
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78019
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766910
Jajka są nieodłącznym elementem diety wielu z nas. Nie bez powodu. Są one jednym z lepszych źródeł białka, tłuszczów, witamin i składników mineralnych. Jeszcze do niedawna białko jaja uważane było za wzorcowe, do czasu aż zmieniono je na białko mleka matki. Niewątpliwym plusem jajek jest ich niewygórowana cena, łatwość z dostępem w sklepach, możliwość przygotowania ich na wiele różnych sposobów, czy możliwość wkomponowania w różne dania. Jaja możemy przygotować:
- na twardo,
- miękko,
- półmiękko,
- jajecznica,
- sadzone,
- w kokilkach,
- w formie omleta.
Jaja po ugotowaniu mogą leżeć spokojnie kilka dni, nawet do tygodnia. Ważne, żeby nie były przechowywane w wysokiej temperaturze. Można wtedy przechowywać je w lodówce.
W Twojej sytuacji jedzenie 10 jaj dziennie zdecydowanie nie jest zbyt rozsądne. Dieta powinna być urozmaicona. Ograniczanie się w ten sposób może spowodować niedobory żywieniowe. Poza tym warto mieć na uwadze, że jaja zawierają sporo alergenów. Przyjmowanie ich w dużej ilości może spowodować reakcje alergiczne organizmu i niestety nie będziesz mógł ich jeść w ogóle.
Szacuny
13
Napisanych postów
1104
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
22019
Wszystko zależy od miejsca, w którym je przechowujesz - w lodówce kilka dni im nie zaszkodzi, nabiorą tylko takiej zielonkawej barwy, co nie znaczy, że się zepsują.
Ale, że jajek Ci się nie chce gotować..? Rozumiem, obiady robić za każdym razem, ale z jajami, co to za robota? :)