Kiedyś skręciłam kostkę (wrzesień 2015). Dopiero teraz miałam tomografię. Wyszło w niej, że mam wyspy kostne o średnicy 3 mm i 6 mm oraz zwapnienie o średnicy 3 mm w sąsiedztwie brzegu przyśrodkowego kości skokowej (kostka dodatkowa lub zwapnienie pourazowe w przebiegu pasma piszczelowo-łódkowatego więzadła trójgraniastego). Wizyta u ortopedy dopiero w środę. Co to dla mnie oznacza? Czy to się operuje? W internecie niewiele jest informacji o tym. Dodam, że z powodu bólu mam problem z normalnym chodzeniem - po prostu kuleję. Rehabilitacja (laser, prądy TENSA) mi nie pomagają. Proszę o rady. Pozdrawiam!
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
Sama fizykoterapia nie ma możliwości żeby Ci pomogła, celuj w terapie indywidualną. Co do formy leczenia pod uwagę nie jest brany tylko wynik badania obrazowego ale również stan czynnościowy, masz wizytę w środę to spokojnie poczekaj do konsultacji i wszystkiego się dowiesz gdzie będzie to indywidualnie dostosowane do Ciebie.
...
Napisał(a)
Witam. Zrobiłam rezonans i mam wyniki. Proszę o wyjaśnienie co to dla mnie oznacza i czy można to całkowicie wyleczyć? Wizyta u ortopedy oczywiście za kilka dni.
Opis: W obrębie kości piętowej w części tylnej drobna wysepka kostna średnicy ok. 5 mm.
Drobne ogniska obrzęku szpiku w przedniej części kości skokowej na pograniczu głowy i bloczka, raczej
o charakterze zmian zwyrodnieniowych lub niewielkich zmian pourazowych.
Nieco zwiększona ilość płynu w torebce stawowej stawu skokowego górnego.
Poza tym sygnał struktur kostnych stawu skokowego jest prawidłowy.
Powierzchnie stawu skokowego prawidłowe, bez widocznych ubytków.
Więzadła strzałkowo-skokowe, piszczelowo-skokowe o zachowanej ciągłości.
Więzadła piszczelowo-strzałkowe o zachowanej ciągłości.
Więzadło strzałkowo-piętowe oraz więzadła zatoki stępu o zachowanej ciągłości.
Ścięgno Achillesa o zachowanej ciągłości, bez ewidentnych zmian.
Pozostałe ścięgna mięśni przebiegające na poziomie stawu skokowego bez widocznej patologii.
Nieco zwiększona ilość płynu w tylnej części torebki stawowej w okolicy wyrostka tylnego kości
skokowej.
Innych zmian nie uwidoczniono.
Zmieniony przez - jagodag156 w dniu 2016-09-02 11:46:34
Zmieniony przez - jagodag156 w dniu 2016-09-02 11:47:24
Opis: W obrębie kości piętowej w części tylnej drobna wysepka kostna średnicy ok. 5 mm.
Drobne ogniska obrzęku szpiku w przedniej części kości skokowej na pograniczu głowy i bloczka, raczej
o charakterze zmian zwyrodnieniowych lub niewielkich zmian pourazowych.
Nieco zwiększona ilość płynu w torebce stawowej stawu skokowego górnego.
Poza tym sygnał struktur kostnych stawu skokowego jest prawidłowy.
Powierzchnie stawu skokowego prawidłowe, bez widocznych ubytków.
Więzadła strzałkowo-skokowe, piszczelowo-skokowe o zachowanej ciągłości.
Więzadła piszczelowo-strzałkowe o zachowanej ciągłości.
Więzadło strzałkowo-piętowe oraz więzadła zatoki stępu o zachowanej ciągłości.
Ścięgno Achillesa o zachowanej ciągłości, bez ewidentnych zmian.
Pozostałe ścięgna mięśni przebiegające na poziomie stawu skokowego bez widocznej patologii.
Nieco zwiększona ilość płynu w tylnej części torebki stawowej w okolicy wyrostka tylnego kości
skokowej.
Innych zmian nie uwidoczniono.
Zmieniony przez - jagodag156 w dniu 2016-09-02 11:46:34
Zmieniony przez - jagodag156 w dniu 2016-09-02 11:47:24
...
Napisał(a)
Jak najbardziej, głownie co CI potrzebne to fizjoterapeuta specjalizujący się w terapii manualnej i pracy na tkankach miękkich + można dodać fizykoterapię.
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!