Witam wszystkich forumowiczów,
mój pierwszy post i od razu wielka prośba. Koło 15.02.2014 doznałem urazu kolana. Na pogotowiu uznali, że to kontuzja mięśnia dwugłowego. Później poczułem w kolanie dyskomfort, którego wcześniej nigdy nie odczuwałem, więc wybrałem się prywatnie do lekarza. Ortopeda stwierdził, że w kolanie jest luz i mam prawdopodobnie uszkodzone ACL. Dzisiaj dostałem wyniki rezonansu, do lekarza dostane się najszybciej w przyszłym tygodniu. Do lekarza i tak się wybiorę, ale może ktoś mógłby mi zinterpretować opis?
Byłbym bardzo wdzięczny, już ponad dwa tygodnie się denerwuje co z tym kolanem.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
mój pierwszy post i od razu wielka prośba. Koło 15.02.2014 doznałem urazu kolana. Na pogotowiu uznali, że to kontuzja mięśnia dwugłowego. Później poczułem w kolanie dyskomfort, którego wcześniej nigdy nie odczuwałem, więc wybrałem się prywatnie do lekarza. Ortopeda stwierdził, że w kolanie jest luz i mam prawdopodobnie uszkodzone ACL. Dzisiaj dostałem wyniki rezonansu, do lekarza dostane się najszybciej w przyszłym tygodniu. Do lekarza i tak się wybiorę, ale może ktoś mógłby mi zinterpretować opis?
Byłbym bardzo wdzięczny, już ponad dwa tygodnie się denerwuje co z tym kolanem.
Opis badania :
BADANIE MR STAWU KOLANOWEGO PRAWEGO
Nie widać zwiększonej ilości płynu w stawie.
1.Obrzęk przyczepu bliższego więzadła krzyżowego przedniego. Ciągłość więzadła zachowana.
Więzadło krzyżowe tylne bez zmian.
Obrzęk przyczepu bliższego więzadła pobocznego bocznego.Tylna część więzadła wydłużona. Ciągłość zachowana (uszkodzenie II st.).
Więzadło poboczne przyśrodkowe w normie.
2.0brzęk/stłuczenie szpiku obu kłykci kości piszczelowej.
Podkorowe ogniska obrzęku śr. do 6mm, pod powierzchnią stawową kości piszczelowej (nie widać uszkodzenia warstwy korowej).
Chrząstka kłykci kości udowej i piszczelowej bez cech patologii.
3.Obrzęk/stłuczenie szpiku rzepki.
Chrząstka rzepki prawidłowej grubości, z cechami obrzęku.
4.0brzęk przyczepu kostnego rogu przedniego łąkotki bocznej.
Niewielkie zmiany przeciążeniowe w rogu tylnym łąkotki przyśrodkowej.
Kształt i wysokość obu łąkotek zachowane.
Ukształtowanie powierzchni stawowych prawidłowe. Powierzchnie stawowe gładkie.
Ustawienie rzepki w normie. Ścięgno mięśnia czworogłowego uda i więzadło rzepki w normie.
Troczki rzepki zachowane.
Dół podkolanowy wolny, ścięgno mięśnia podkolanowego prawidłowe.
Ciało tłuszczowe Hofły prawidłowe.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.