Szacuny
14
Napisanych postów
88
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
6397
Mam pytanie, czy można wyrywać włosy z pieprzyka ? Czy to nie podrażnia go w jakiś sposób ? Bo mam kilka na twarzy i za***iście szybko rosną, więc ich golenie nie wchodzi w grę, a jak wyrwę to mam spokój na kilka dni.
Szacuny
921
Napisanych postów
55352
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
336658
Niemal od zawsze można było spotkać się opiniami, iż włosów wyrastających z pieprzyków czy znamion nie można usuwać, gdyż w wyniku naruszenia zmian pigmentacyjnych może dojść do rozwoju choroby nowotworowej.
Bernard Cohen, ordynator wydziału dermatologii szpitala Johns-Hopkins School of Medicine w Baltimore USA jest zdania, iż usuwanie włosów poprzez golenie, wyrywanie, depilację woskiem itp. nie niesie za sobą żadnego ryzyka.
Ryzyko natomiast niesie za sobą wystawianie znamion i pieprzyków na nadmierne działanie promieni słonecznych. To właśnie niezakrywanie takich zmian podczas kąpieli słonecznych jest główną przyczyną rozwoju procesów nowotworzenia.
Jeżeli niepokoi Cię wygląd znamion i pieprzyków na ciele warto wybrać się do dermatologa, który po wnikliwej analizie może dać skierowanie do usunięcia zmian.
Usunięcie takich zmian jest niemal bezbolesne, wykonuje się je przy pomocy znieczulenia miejscowego i najczęściej wycina za pomocą skalpela.
Szacuny
15
Napisanych postów
143
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
3544
Nie powiem Ci czy można, ale ja usuwam. Tylko, że mnie wyrasta jeden włosek z pieprzyka, który znajduje się na brwi (przy depilacji brwi dziwnie by wyglądało gdyby jeden został). Jeśli jest to taka "myszka" to ja pozostałabym przy goleniu.
Szacuny
17
Napisanych postów
458
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
26142
Wyrywać to chyba nie bardzo. Ja mam kilka. Na płaskich gole, a na wypukłych nożyczkami skracam. Ogólnie ***owa sprawa z tymi pieprzykami. Zastanawiam sie czy nie usunąć tego jakoś
Szacuny
14
Napisanych postów
88
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
6397
To jest taki pieprzyk, trochę wypukły i jak nożyczkami obciąć to brzydko wygląda jak sterczą z tego takie włosy. A jak wyrywam te włosy, to nieraz zrobi się trochę bardziej wypukły. Golenie nie wchodzi z grę, ponieważ musiałbym 2x na dzień golić te pieprzyki, a poza tym jak golę ten pieprzyk to nieraz kawałek jego się zetnie jak jest wypukły. Dzięki za odpowiedzi i liczę na więcej.
Szacuny
14
Napisanych postów
88
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
6397
Wypowie się ktoś jeszcze ?
Jeszcze mam jedno pytanie. Czy usunięcie tego pieprzyka jest całkowicie bezpieczne ? tzn. czy od tego nie rozwinie się np. czerniak ?
Zmieniony przez - Quatrro w dniu 2007-10-21 18:37:39
Szacuny
15
Napisanych postów
143
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
3544
Heh ja miałam... ale to nie był malutki pieprzyk w widocznym miejscu (np. twarz) i nie był usuwany przez chirurga plastyka.
Pieprzyk - znamię, około cm na cm usunął mi zwykły chirurg i stwierdził, ze będzie malutka blizna... jest taka coś wielkości orzecha włoskiego Dobrze, że znajduje się to w mało widocznym miejscu - dół pleców, już właściwie tyłek.
Jesli chcesz coś z tym działać idź do profesjonalisty!!!
Jedna pani prof. z mojej uczelni ostatnio usunęła sobie bardzo duże znamię z okolicy nosa. Nie ma najmniejszego śladu. Widać, ze zrobił to ktoś kto się zna na swojej robocie.
Szacuny
3
Napisanych postów
1
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
8
miałam pieprzyka na brodzie.. i usunęłam go 2 tyg temu.. rósł na nim włosek.. teraz jak już odpadł strup.. zauważyłam , że ten włos nadal tam jest.. usunięcie pieprzyka nic nie dało ;/ a teraz jest jeszcze gorzej bo nie mogę się go na razie pozbyć bo to miejsce jeszcze boli ;/