Szacuny
0
Napisanych postów
58
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
3083
Witam!
Jaki wedlug Was wzrost i waga ciala jest odpowiednia do le parkeur albo roznych akrobatycznych sztuczek typu fiflaki,salta itp? Czy wysoki wzrost np. 187-188cm nie jest przeszkoda do uprawienia tych sportow? Mam na mysli czy przy takim wzroscie nie bedzie juz zbyt duzych przeciazen na stawy? I ogolnie czy taki wzrost nie wplynie na to ze bedzie sie mniej zwinnym,mniej szybkim itp?
Ciekawy jestem co o tym sadzicie.
Pozdrawiam!
Szacuny
0
Napisanych postów
152
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
3482
Residnet21 dobrze mówi .. dokładnie tak jest w Le Parkour... Natomiast jeśli chodzi o samą akrobatyke jak wy to mówicie Uliczną
(prawdziwa nazwa Street Stunt) to lepiej być niższym ale mam kolegę co jest w twoim wzroście i skacze salt bardzo ładnie i bardzo dużo.
Szacuny
1
Napisanych postów
384
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
8029
Nie jestem jakimś specjalistą w tym temacie ale mam 192 cm wzrostu waga 92 kg, a bez większych problemów robię fiflaka, salto w tył, gwiazdę na jednej ręcę ( czy nawet w końcowej fazie bez podpierania ręką ) itp.
Zgadzam się, że duży wzrost jest utrudnieniem w akrobatyce - ale jeśli nie zamierzasz zawodowo uprawiać akro to na amatorskim poziomie spokojnie sobie poradzisz - potrzebna jest tylko ogólna sprawność fizyczna.
Szacuny
0
Napisanych postów
58
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
3083
hehe-to mnie pocieszyles troche! bo zawsze myslalem ze wzrost 187-188 to juz za duzo do tego..
a jezeli chodzi o cos takiego jak le parkeur? mam na mysli skakanie z duzych wysokosci? to juz chyba ma jakis wplyw na nadmiernw obciazenie stawow przy takich skokach-co sadzisz?
Szacuny
1
Napisanych postów
384
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
8029
Niegdy nie próbowałem takich skoków ( chyba więcej jak z 2-2,5 metra wysokości to nie skakałem ) ale tu na obicążenie stawów napewno ma wpływ masa ciała - no a wyższy wzrost to i większa masa. Poza tym musisz uważać na złamania - dłuższa kończyna to i prościej złamać.
Ale tak jak pisałem - jak jesteś wysportowany to wszystkiego możesz spróbować - byle z głową
Szacuny
0
Napisanych postów
58
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
3083
No tak-masz racje jezeli chodzi o ta dlugosc konczyn i mase..W sumie podobnie jest jezeli ktos sie wspina na skalkach-im ktos jest nizszy tym jest lzejszy i latwiej jest mu sie utrzymac na scianie..jak ktos wyzszy chce uprawiac ten sport to dazy do maxymalnego wychudzenia zeby byc jak najlzejszym..Ale z kolei ma wiekszy zasieg rak;)
Niestety-wyzsze osoby sa tu w troche gorszej sytuacji.
Mi zalezy na takich rzeczach jak:fiflaki,salta(w tyl i w przod),gwiazdki,salto od sciany,chodzenie na rekach,jakies sztuczki na drazku no i troche le parkeur(ale moze daruje sobie skakanie z duzych wysokosci;)
Pozdro!
Szacuny
1
Napisanych postów
27
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
1549
ja jestem mniejwiecej twojego wzrostu, mam 16 lat i cwicze pk juz ladne pol roku.. mi wzrost nie przeszkadza... myslalem ze to ze jest sie wysokim to raczej plus:)
a co do skokow z wysokosci to ja skoczylem najwyzej z czegos kolo 5m
i nic mi nie jest wiec tobie tez nie powinno byc :D ... pamietaj o amortyzacji rollem :D to pomaga.. ja umiem salto do przodu tylu bokiem(sideflip)... i jakos mi wzrost przy tym nie przeszkadza.. wiec bierz sie do treningow :D:D:D i powodzeniaaa
"le parkour the art of movement is less a sport more like a way of life..."
Szacuny
0
Napisanych postów
58
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
3083
No to spoko...a ile masz dokladnie wzrostu i ile wazysz? Bo tutaj chyba jednak waga odgrywa decydujace znaczenie! Jedyny problem z le parkeur w Polsce to chyba jednak zabudowa..Ci goscie z Francji to maja full wypas;)
Pozdro! :D