Napiszę co wiem, licząc na pomoc i bardziej szczegółowe odpowiedzi koleżanek i kolegów z forum.
Myślę, że to o co pytasz nie tylko zależy od stylu, ale również od różnych organizacji w danym stylu, a nawet od poszczególnych dojo (klubów). O co mi chodzi?
Np. ze stylu Karate Kyokushin wywodzą się organizacje promujące tzw. "All Round Fighting" czyli walkę ciągłą, również w parterze. Przykładami mogą być choćby obecne w Polsce (i również tu na forum - zajrzyj do ostatnich wątków:)
Sei Budokai International Karate Organization (BIKO) lub International Budokai Kan (IBK).
Może to też zależeć od poszczególnego dojo (klubu) lub instruktora. Np. przez ostatnie 2 lata praktykowałem we Włoszech Okinawa Shorin-ryu Kyudokan Karate, przy czym w naszym dojo 1 z 3 treningów w tygodniu był poświęcony w całości na irikumi (light sparingi), jiyu kumite (praktycznie full contact) włącznie z nauką i praktyką walki w parterze. Było to możliwe, bo nasz sensei (instruktor) jest jednocześnie aktywnym zawodnikiem włoskiej kadry narodowej submission-grappling. Mieliśmy więc stosunkowo dużo technik grapplingu i bjj. A pozostałe dojo naszej organizacji (OIKKO) we Włoszech nawet nie zawsze mają kumite (sic!), no, może czasami poza nastawionym typowo na zawody "na punkty" (coś jak spotkałem wcześniej w Shotokan).
Musisz więc nie tylko szukać stylu (bo to nie gwarantuje automatycznie dobrego poziomu - zob. krytyka IBK w jednym z powyższych wątków), ale przyjrzeć się też programowi poszczególnych organizacji w danym stylu SW, a czasami zapoznać się nawet z ofertą pojedynczych dojo.
To tyle z mojego doświadczenia z rynku SW. Powodzenia!
EDIT:
OJ, ALE JA GŁUPIA JESTEM!

Dopiero sobie zdałem sprawę, że te wątki o BIKO i IBK są na innym forum, na które też zaglądam

Sorry, ale nie wolno podawać linków do innych for, więc jeśli Cię to interesuje, to możemy skontaktować się przez priv.
Zmieniony przez - redar-san w dniu 2009-06-26 20:02:33
Zmieniony przez - redar-san w dniu 2009-06-26 20:21:00