Witam
Jak to jest z białkiem w warzywach strączkowych typu: ciecierzyca, soczewica... ?
Czytałem że mają niepełny skład aminokwasów, najlepiej łączyć je z kaszą, ryżem bądź makaronem w celu ich uzupełniania.
W takim razie jeśli spożyję 100 g ciecierzycy i 100 g makaronu razowego to ile pełnowartościowego białka do swojego organizmu dostarczę ?
Nie daje mi to spokoju, nie wiem jak taki posiłek liczyć przy układaniu diety ?
Pozdrawiam !
Jak to jest z białkiem w warzywach strączkowych typu: ciecierzyca, soczewica... ?
Czytałem że mają niepełny skład aminokwasów, najlepiej łączyć je z kaszą, ryżem bądź makaronem w celu ich uzupełniania.
W takim razie jeśli spożyję 100 g ciecierzycy i 100 g makaronu razowego to ile pełnowartościowego białka do swojego organizmu dostarczę ?
Nie daje mi to spokoju, nie wiem jak taki posiłek liczyć przy układaniu diety ?
Pozdrawiam !