Przepis jest wegański (przy użyciu roślinnego mleka) i bardzo zdrowy, w końcu kasza jaglana w składzie to conajmniej +10 do wartości odżywczych.

Przy okazji według moich kubków smakowych jest obłędny. I zapycha jak trzeba. ^^
Całość waży 1kg i ma 2400 kcal (B83 T116 W255).

Składniki na formę o średnicy 21cm
- 130g daktyli suszonych
- 200g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
- 70g płatków migdałów
- 100g masła orzechowego
- 600g mleka (roślinne, albo zwykłe, jak kto woli)
- trochę soku z cytryny
- słodzik - ksylitol, stewia, etc. (taki co znosi wysokie temperatury)
- 40g orzeszków ziemnych prażonych bez soli
Wykonanie
1. Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na jakąś godzinę.
2. Płatki migdałów należy pokruszyć (polecam blender), dodajemy 60g masła orzechowego i około 8 daktyli - tworzymy z tego gęstą masę, którą następnie wylepiamy spód naszej formy. Należy to zrobić dosyć dokładnie. Odstawiamy do lodówki.
3. Kaszę jaglaną gotujemy na mleku (+słodziki, ksylitol itd) do tego momentu aż wchłonie ona cały płyn (około 20-25 minut). Trzeba uważać żeby nie przypalić, więc należy często ją mieszać. Na koniec gotowania (gdy będzie gęsta masa) dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Blendujemy porządnie i odstawiamy do ostygnięcia.
4. Wykładamy kaszę na wyklejony wcześniej spód.
5. Resztę daktyli blendujemy razem z 40g masła orzechowego. Wody (w której się moczyły) nie wylewamy! Dodajemy stopniowo do powstałej masy, aż osiągniemy pożądaną konsystencje kremu. Rozsmarowujemy po całości ciasta.
6. Posypujemy wierzch orzeszkami.
7. Polecam odstawić na noc do lodówki, ale uważam, że na upartego po 3h powinno być gotowe do jedzenia.
Taki kawałek to jest 1/8 całości, czyli około 300kcal (B10 T14,5 W32)

Pozdrawiam i polecam przetestować.

Zmieniony przez - Skelque w dniu 2016-05-23 22:18:18
Dziennik - https://www.sfd.pl/DT_Skelque_v3.0_-t1190454.html
Zapraszam