Szacuny
5
Napisanych postów
57
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
295
Witam mam szybkie pytanko, słyszałem że wiązanie bandaży bokserskich (owijki) w sposób między palcami powoduje że stawy nienaturalnie pracują i większe ryzyko kontuzji niż gdybym nie wiązał między palcami, ale wiekszasc ludzi poleca mi właśnie bandaże bokserskie wiązać między palcami. To jak to jest z tym wiązaniem? Czy jak wiąże między palcami to naprawdę powoduje że większe ryzyko kontuzji czy to zwykła ściema?
Ps. Niewiem czy to coś da ale jeśli tak to te bandaże wiąże pod trening bokserski.
Szacuny
2584
Napisanych postów
23357
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
337410
Owijka przepleciona raz przez palce nie powinna spowodować jakiegoś nienaturalnego ułożenia palców. Takie owijanie zawsze trochę lepiej usztywni palce, ale i tak najważniejsze jest dobre i mocne owinięcie nadgarstka żeby był sztywny. W rękawicach bokserskich ważne jest usztywnienie nadgarstka aby nie doszło do kontuzji, a palce i tak masz chronione po części przez rękawicę.
Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
W starych poradnikach bokserskich nie uwija się między palcami. Owijki mają za zadanie tak ścisnąć dłoń, żeby chrząstki między palcami się nie uszkadzały podczas silnych uderzeń. To delikatne tkanki i utrzymują palce razem. U mnie prawie nikt nie owija między palcami. Przy klasycznym owinięciu owijki spełniają swoją rolę, utrzymują palce razem. Jak ktoś sobie życzy to najlepiej żeby miał pewność, że robi to poprawnie.
Szacuny
403
Napisanych postów
11788
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
125319
napiszę w ten sposób, na swoim przykładzie: używam 2 bandaży na każdą z dłoni. Przy jednej parze potrafiłem wybijać sobie mocno palce od uderzeń na ciężki worek. Nie ma żartów, zdrowe pięści to podstawa.