Szacuny
0
Napisanych postów
6
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
80
Witam,
Od paru dni biorę witaminy i minerały OLIMP Vita-Min Multiple Sport, już po pierwszej dawce czułem lekki ból głowy i małe "otępienie", ale pomyślałem, że to po prostu od zmęczenia. W kolejnych dniach było podobnie. Dzisiaj głowa już mnie nie boli (ale jeszcze nie brałem witamin, biorę je zawsze po obiedzie), ale za to czuję się dziwnie jakoś i kręci mi się w głowie od rana. Czy to możliwe, że są one po prostu za mocne, za duże dawki i stąd te problemy? Próbowałem znaleźć podobny temat na forum, ale nie znalazłem, żeby ktoś miał podobne objawy. Ćwiczę 2 razy w tygodniu (czasami 3 jak czas pozwoli). Może lepiej brać po jednej dziennie, na przemian raz witaminy, raz minerały? Będę wdzięczny za wskazówki i pomoc.
Szacuny
4064
Napisanych postów
45443
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
348504
Witam
Trudno powiedzieć, co jest przyczyną, ale możliwe że przesadziłeś z dawką bądź masz nietolerancję któregoś składnika zawartego w kapsułce. Spróbuj zmniejszyć porcję lub zmień produkt. Jeśli problem się powtórzy to możliwe, iż takie preparaty nie są dla Ciebie. Wówczas należałoby zadbać o to, by w diecie spełnić zapotrzenowanie na poszczególnie składniki, witaminy i minerały. Jeśli zadbasz o odpowiednią podaż warzyw i owoców to nie powinno stanowić problemu dostarczenie odpowiedniej ilości witamin a wtedy suplementacja jest zbędna.
Jeśli zaś chodzi o preparaty multiwitaminowe to spróbuj chociażby produktu z firmy allnutrition w bardzo przystępnej cenie. Znajduje się on pod linkiem:
-potas
-witaminę C
-magnez
-wapń
-witaminy z grupy B
-cynk, żelazo
-mangan
I wiele, wiele innych.
Pozdrawiam
„I would like to be the first man in the gym business to throw out my scale. If you don't like what you see in the mirror, what difference does it make what the scale says?„
Szacuny
0
Napisanych postów
6
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
80
Witam ponownie, zgodnie z sugestią odstawiłem witaminy na 2-3 dni i faktycznie wszystko wróciło do normy. Potem zacząłem je brać ponownie, ale już po jednej (czyli raz witaminy, następnego dnia minerały itd) i jest ok. Po minerałach lekko kręciło mi się w głowie jeszcze, ale już nie tak mocno jak wcześniej, dzisiaj wziąłem je ponownie i czuję się całkiem dobrze. Macie pomysł czym mogło być spowodowane wcześniejsze złe samopoczucie? Czy zostawić taka dawkę (1 dziennie) czy spróbować jak na początku czyli witaminy i minerały codziennie razem?
Szacuny
7
Napisanych postów
617
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
30516
Jak jest dobrze to po co zmieniać?
"Ból jest twoim przyjacielem, sprzymierzeńcem, mówi ci kiedy jesteś poważnie ranny, nie pozwala ci zasnąć, przypomina ci abyś kończył tą pracę i wrócił do domu. Ale czy wiecie co jest najlepszego w bólu? Świadczy o tym, że żyjesz."
Szacuny
1
Napisanych postów
72
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
1220
tak w sumie to trudno przedawkować witaminy ale da się, witaminy bierz rano do śniadania a minerały np wieczorem z ostatnim posiłkiem, z witamin w mniejszych dawkach polecam te https://sklep.sfd.pl/Tested_Nutrition_Tested_Multivites-opis26438.html , wiem że brak ale pojawią się pod koniec przyszłego tygodnia