Jakie mięso jest najbardziej wartościowe? Jestem na low-carb i chodzi mi ogólnie o te zawierające tłuszcz. Zastanawiam się ogólnie między wołowiną a wieprzowiną a dokładnie:
- schab wieprzowy
- karkówka wieprzowa
- łopatka wieprzowa
- wołowina rozbratel
- wołowina szponder
Wołowina jest podobno lepsza, bo zawiera beta-alaninę, jakieś tam ilości kreatyny i ogólnie jest polecana ale czy to się tyczy też tych tłustszych części? Z drugiej strony czytałem, że budowa mięsa wieprzowego jest najbardziej zbliżona do ludzkiego i to jest duża zaleta. Które mięso z wymienionych byłoby zatem optymalne w diecie? (Wiem że trzeba urozmaicać, jednak chciałbym wiedzieć, które jest najbardziej wartościowe)
- schab wieprzowy
- karkówka wieprzowa
- łopatka wieprzowa
- wołowina rozbratel
- wołowina szponder
Wołowina jest podobno lepsza, bo zawiera beta-alaninę, jakieś tam ilości kreatyny i ogólnie jest polecana ale czy to się tyczy też tych tłustszych części? Z drugiej strony czytałem, że budowa mięsa wieprzowego jest najbardziej zbliżona do ludzkiego i to jest duża zaleta. Które mięso z wymienionych byłoby zatem optymalne w diecie? (Wiem że trzeba urozmaicać, jednak chciałbym wiedzieć, które jest najbardziej wartościowe)