Szacuny
1
Napisanych postów
95
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
5656
Witam.. wiec ćwiczyłem wcześniej i piłem właśnie ta wodę.. dolewałem soku truskawkowego.. i strasznie mnie szczypał język i wysuszało mnie normalnie jakbym jarał.. myślałem ze to wina tego soku.. a teraz kupiłem ta wodę a miałem wakacyjna przerwę od siłowni i nie piłem dużo wody a szczególnie tej.. no i wczoraj zaczynam się nawadniać a tu psikus po wodzie tak mnie wysuszyło.. język znowu zaczął szczypać.. i nie dodawałem niczego.. wiec to wina wody.. nie wiem co tam jest ale ja już tego pic nie będę..
Co o tym myślicie? uczulenie na coś? jakaś chemia wlewana?
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78025
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766950
Woda jest dla człowieka niezbędna do życia. O ile bez pożywienia jesteśmy w stanie przetrwać kilkanaście dni, to bez wody niestety ciężko będzie po kilku. Zdecydowanie warto odpowiednio nawadniać swój organizm, szczególnie w przypadku osób aktywnych fizycznie. To ile płynów należy spożywać, zależne jest od kilku czynników:
- ilości kcal w diecie,
- aktywności treningowej,
- pory roku,
- aktywności w pracy,
- warunków pracy,
- warunków na treningu,
- masy ciała,
- płci.
Istotne jest nie tylko to, ile płynów spożywamy. Ważne, a nawet bardziej istotne jest to, jaka będzie to woda. Zdecydowanie nie jest zalecane pić wodę źródlaną, w której stężenia istotnych składników mineralnych, jak wapń i magnez są niższe niż w naszym organizmie. W wyniku tego organizm nasz oddaje te minerały do wydalanej wody. Skutkuje to odwodnieniem zamiast nawodnienia. Zamiast tracić pieniądze na wodę źródlaną, lepiej jest wypić z kranu. Jednak najlepszym rozwiązaniem będzie woda wysokozmineralizowana, np. Muszyna, Muszynianka, które są bardzo dobrym źródłem wapnia i magnezu. Woda z Biedronki 5l niestety nie należy do zalecanych. Więcej informacji na ten temat można zdobyć tutaj:
Szacuny
0
Napisanych postów
24
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
137
moze idz do sanepidu:D watpie ze czysta woda powinna szkodzic komukolwiek.Zmien ja na inna skoro ci przeszkadza.W wodzie sa substancje jak aniony i kationy na takie rzeczy jak potas czy wapn nie ma sie uczulem.Chyba ze jakies szczegolne choroby.A moze to ten sok truskawkowy?Moze jakeis uczulenie?:P
Zmieniony przez - mertial w dniu 2009-08-10 12:24:11
Szacuny
1
Napisanych postów
95
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
5656
Panowie.. na poczatku myslalem ze to po platkach owsianych (popijalem ta woda) pozniej ze to od soku truskawkowego bo dodawalem do owsianych dla smaku! ale teraz jestem przekonany ze to ta woda.. a w pracy mam wode nie wiem chyba eden.. normalnie wypijam 500ml i czuje sie swietnie.. zero takich dolegliwosci .. poprostu ja odstawie a wy tez na siebie uwazajcie
Pozdrawiam Arturo xD
Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Przez dłuższy czas piłem tą wodę z Biedronki i zacząłem mieć problemy żołądkowe. Myślałem, że to po białku, ale jak zmieniłem wodę na minimalnie droższą to momentalnie się skończyły moje problemy.
Szacuny
12
Napisanych postów
376
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
12231
niestety rowniez nie mam dobrych doswiadczen z ta woda, niemal zawsze juz po 2 dniach od otwarcia strasznie z niej smierdzialo, w koncu zrezygnowalem z niej calkowicie gdy po otwarciu juz na drugi dzien cala byla metna.