Szacuny
2
Napisanych postów
58
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
743
Witam ostatnio dostałem na zgrupowaniu prezentacje na temat odżywiania i zainteresował mnie jeden slajd na temat wodorowęglanów tylko , że nie mam pojęcia gdzie je kupić wiem że występują w sodzie oczyszczonej a czy można je dostać w czystej postaci ??? Pytałem już w kilku miejscach i nikt nic o tym nie wie.
Suplementacja Wodorowęglany
• wpływają na zwiększeni zdolności buforujących przesuwając zjawisko zmęczenia w czasie podczas wysiłku beztlenowego o wysokiej intensywności
• suplementacja może być korzystna u zawodników startujących na dystansie 100-400 m
• suplement stosuje się doustnie w dawce 0,3g/kg MC na 90-120 min przed wysiłkiem
• stosuje się tylko przed startem
• mogą wystąpić efekty uboczne— wzdęcia, nudności, wymioty i biegunki, arytmię serca
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
17764
Napisanych postów
132961
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
1464620
To jak wielkie porcje masz zamiar stosować.
Jak Ci z wodą smakuje.
w/w artykule masz napisane
Podsumowanie
Dwuwęglan sodu jest środkiem mogących pozytywnie wpływać na zdolności wysiłkowe. Sięgając po ten środek należy przyjmować go w dawce 0,2 – 0,4g na kg masy ciała na 60 – 120min przed wysiłkiem. Warto pamiętać, że tolerancja NaHCO3 może być różna, co w praktyce przekłada się niekiedy na zaburzenie czynności przewodu pokarmowego.
Zmieniony przez - anubis84 w dniu 2015-12-01 19:35:39
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.