1.Skladniki:
-PAM lub cos pamopodobnego
-250g chudej wołowiny
-ok. 150g (3-4) cebuli ( czerwone i biale ) - posiekana w kostke ( nie musi być wybitnie drobna)
-100g ryżu brązowego
-100g warzyw na patelnie lub brokuly, kalafior, marchew
-15ml oliwy z oliwek / oleju lnianego.
--Przyprawy
-papryka slodka
-czosnek
2. Przygotowanie:
2.1 Wolowina
-Wołowinę kroimy na kształt platow, tak aby można było je roztrzaskac tłuczkiem do miesa.
-W ten sposób przygotowane Platy rozbijamy tłuczkiem namaczanym w wodzie.
-Roztluczona wołowinę sypiemy przyprawami: czosnek i slodka papryka, ewentualnie sol.
-Pryskamy patelnie pamem, po czym wrzucamy roztrzaskane placki wołowiny, maja się one smazyc na malym ogniu ok. 10-15 minut w sosie wlasnym po czym dolewamy ok. 100ml wody i wraz z tym wrzucamy na patelnie wczesniej posiekana w kostke cebule to wszystko przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu dolewając co jakis czas wody, Az do momentu kiedy wołowina będzie uduszona 1.5-2h. Po wszystkim wyciągamy wolowinke na deske i kroimy w kostke ( robilem tak bo nie chcialo mi się mocowac z surowa wolowina nozem i kroic ja w drobna Kostke ).
2.2 Ryz
Ryz jak przygotowac każdy wie

2.3 Warzywa
Tutaj tez nie trzeba chyba opisywac jak gotowac warzywa ;> para/woda.
Kiedy mamy już wszystko gotowe, mieszamy wołowinę, ryz, warzywa na jednej patelni / garnku, tak aby wszystkie składniki były ladnie wymieszane.
Po wszystkim dodajemy 15ml oliwy z oliwek lub oleju lnianego wedle upodoban.
B:~50
W: ~80g
T: 15g
Kcal ~660
Zmieniony przez - zyz w dniu 2009-05-03 17:45:27
Siłownia PROGRES - Bytom.
www.pajacyk.pl