Szacuny
1312
Napisanych postów
1419
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
17693
Witam. Co polecacie na lepsze trawienie? Aby wspomóc organizm w lepszym trawieniu?
Co jeść żeby organizm nie miał problemów z trawieniem i z przyswajaniem składników odżywczych? Co będzie lepsze ? Jakieś jedzenie buraków kefirów itp czy poprostu włączyć jakieś tabletki do diety i cyklicznie stosować?
Ogólnie chyba nie mam z tym problemów . Żadnych wzdęć itp czasami oczywiście biegunki ale to z niedokonca przestrzegania diety tzn fast food wskoczy i ogólnie jem więcej błonnika( produkty typu ryż płatki pelnoziarniste) plus tania odżywka tyłu gainer w pracy.
Tak jak wcześniej wspomniałem chce żeby trochę organizm miał lżej w trawieniu.
Siła jest bogiem, trening nałogiem, rzeźba zabawą a masa podstawą...
Szacuny
23299
Napisanych postów
25280
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
1020603
Cześć!
Jeżeli nie masz problemów z trawieniem, nie doskwierają Ci wzdęci czy niestrawność, to nie sądzę byś potrzebował jakiekolwiek dodatki.
Złotą zasadą na utrzymanie zdrowia układu trawiennego jest:
- Konsumpcja różnorodnego pożywienia - różnorodne mięso, warzywa, owoce pozwolą na różnorodność biomu,
- Konsumpcja rzeczy fermentowanych (jogurty, kiszonki itp) - wspiera dobre bakterie w jelitach,
- Minimalizacja konsumpcji produktów silnie przetworzonych - gotowe produkty (mięso w puszczkach), mrożone pizze/lasagne itp.
Jeżeli problemy z trawieniem wystąpią możesz skorzystać z probiotyków:
- https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Probiotic_100_Ultimate-opis40968.html Lub enzymów trawiennych:
- https://sklep.sfd.pl/SFD_NUTRITION_Betaine_HCL_ _Pepsin-opis39673.html
Szacuny
29773
Napisanych postów
27256
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
384609
u mnie idealnie sprawdza się stały schemat:
min. 100g kapusty kiszonej dziennie
raz dziennie fermentowany produkt mleczny
raz dziennie porcja babka płesznik+jajowata
stosując taki zestaw mogę trawić żelbet
doraźnie, np. w święta stosuję superenzymes od now i moment zlatuje wszystko
Zmieniony przez - DJ_DoDo w dniu 2021-06-28 09:07:05
Szacuny
202
Napisanych postów
599
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
12232
DJ_DoDo
u mnie idealnie sprawdza się stały schemat:
min. 100g kapusty kiszonej dziennie
raz dziennie fermentowany produkt mleczny
raz dziennie porcja babka płesznik+jajowata
stosując taki zestaw mogę trawić żelbet
doraźnie, np. w święta stosuję superenzymes od now i moment zlatuje wszystko
Zmieniony przez - DJ_DoDo w dniu 2021-06-28 09:07:05
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78010
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766861
Organizm nasz bez założenia występujących jakichkolwiek patologii, nie powinien mieć problemów z trawieniem źródłem składników odżywczych. Z tego też względu, jeżeli jest dobrze, to nie widzę potrzeby aby robić coś na siłę. W takiej sytuacji sugeruję po prostu zwrócić uwagę na podstawowe zalecenia żywieniowe. Warto przestrzegać właśnie je w naszych dietach. Kombinować można jeżeli pojawia się jakiś problem.
Najlepiej jakbyś wrzucił kilka przykładowych dni diety do sprawdzenia. Zobaczymy jak to wygląda i co warto wyelimnować/dodać.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
12435
Napisanych postów
161881
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1240210
OgolNie musimy pamietac o tym, ze suplementy nie zostaly stworzone po to by lykac to co nam sie obencie podoba i jest na topie. Tak jest obencie z probiotykami mam wrazenie, gdzie mozna sobie narobic wiekszych szkod niz pozytku jak dojdzie do przerostu flory bakteryjnej jelit. Tak smao bedzi etutaj z enzymami, jak jeste3smy na masie i musimy radzic sobie ze znaczna czestotliwoscia posilkow i sa one objetosciowo duze i czujemy ze wszystko zalega nam na zaoadlu to mozna pokusic sie o ich dodatek, jednak moze byc to tez kwestia zlego doboru produktow w diecie,
Szacuny
78
Napisanych postów
620
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
9376
Szukaj szukaj , ja też szukałem i znalazłem. Tluszcze 1g kmc nie więcej, a ww 500 g w dt na 67/68 kmc przy 170cm wzrostu. Jest 0.5.kg owoców dziennie różne ww a dobicie w tym.chipsy z pieca . Zwracam tez uwagę na błonnik , i na masie 0 problemów.