Szacuny
10
Napisanych postów
534
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
12809
Witam.
Jakąś godzinę temu wybiłem lub wyskoczył mi bark ze stawu! Miałem już to nie jeden raz bo jak już raz się stanie stanie się drugi, wiadome ;) Towarzyszy temu ogromny ból przez kolejne dni. Może znacie jakieś domowe metody na zmniejszenie skutków takiego wypadku?
Szacuny
57
Napisanych postów
2417
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
25081
na pewien czas powinien zostac unieruchomiony i odciazany , chocby na temblaku , radze Ci zrobic badania dla sprawdzenia co jest przyczyną Twojego problemu :)
Szacuny
10
Napisanych postów
534
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
12809
Tak jak wspomniałem, miałem już wiele razy ten problem, wyskoczył mi raz no i teraz jak zrobię energiczny ruch ramieniem do tyłu pod pewnym kątem to wtedy znów wyskakuje. Najbardziej boli na drugi dzień, nie jest to jednak ból nie do wytrzymania. Po kilku dniach mogę z powrotem ćwiczyć na siłowni bez żadnych przeszkód, więc uważam, że odpuszczę sobie lekarza, bo nie jest źle ;)
Szacuny
180
Napisanych postów
1239
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
3510
Duzo zalezy od budowy stawu ramienno barkowego. Chodzi tutaj o wiekosc glowy kosci ramiennej i glebokosc panewki ktora jest w zasadzie bardzo plytka a torebka stawowa tego stawu bardzo luzna co przyczynia sie do duzej ruchomosci tego stawu. Panewka jest dodatkowo z góry i z dolu poglebiona przez obrabek stawowy. Torebka stawowa jest wzmacniana od przodu gory i tylu przez wiezadla.
W wyniku czestej wady postawy jaka sa plecy okragle ( przyczynia sie ku temu przykurcz mm klatki piersiowej i rozciagniecie prostownika grzbietu czesc piersiowa ) dochodzi do wysuniecia barkow w przód. W wyniku tego w stawach barkowych kosc ramienna rotuje sie na zewnatrz aby barki cofac do tyłu. Nastepstwem rotacji zewnetrznej jest obkurczenie tylnej czesci torebki stawowej i wzmozone napiecie takich mm jak nadgrzebieniowy, podgrzebieniowy, obly wiekszy mniejszy. Jednoczesnie rozluznieniu ulega przednia czesc torebki stawowej i miesien podlopatkowy jako jeden z najwaznieszych stabilizatorow stawu ramiennego.
Rozluznienie przedniej czesci torebki usposabia do zwichniecia stawu barkowego wlasnie do przodu np przy upadku na wyprostowana reke.
Jedynym mozliwym sposobem rehabilitacji poza oczywiscie operacja ktora robi sie w nawykowych zwichnieciach jest cwiczenie pierswienia rotatorów, cwiczenie miesni stabilizujacych lopatke oraz poprawa propriocepcji stawu barkowego