Szacuny
11182
Napisanych postów
51934
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Czy wychodząc na początek z niedożywienia po redukcji wchodząc na zero kaloryczne sporo przytyje ( z powodu glikogenu i treści jelitowej) ?
Dodam ze z powodów zdrowotnych lekarz zalecił narazie wejście na zero kaloryczne co tez chce się dowiedzieć czy sporo przybędzie na wadze po takim czymś
Szacuny
6841
Napisanych postów
62862
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
784523
Trudno tutaj coś konkretnego doradzić skoro jesteś pod nadzorem lekarza. Generalnie są takie dwa sposoby wyjścia z redukcji i wszystko należałoby sprawdzić na sobie.
Jedna z wersji to jest od razu wskoczenie na nasze zapotrzebowanie kaloryczne i tutaj jednak musimy wiedzieć jakie mogą być konsekwencje i jak zareaguje nasze ciało. Ja lubię ten sposób wychodzenia z redukcji szybko wchodzę w okres masowania z pewnym czasem ma naszym aktualnym zapotrzebowaniu.
U mnie to przebiega dość gładko mimo iż odbicie jest czyli więcej jedzenia, glikogenu, wody. Ważne żeby wiedzieć co może się wydarzyć i nie panikować.
Druga opcja to stopniowe wychodzenie z redukcji poprzez powolne, regularne rozłożone w czasie, zwiększanie kaloryczności diety. Czyli zakładamy, że co tydzień dokładamy na przykład 100kcal i z tej redukcji wychodzimy wolniej ale możemy nieco zmniejszyć to tzw. odbicie czyli nagłe zwiększenie ogólnej masy ciała przez zwiększenie ilości treści jelitowej, glikogenu, wody.
Każdy powinien spróbować obu metod i wybrać dla siebie najlepszą przy czym tak jak napisałem wyżej jeśli jesteś pod nadzorem lekarza słuchaj się jego rad.
Szacuny
6313
Napisanych postów
78032
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766991
Przede wszystkim należy zadać sobie dwa podstawowe pytania.
1. Jak sam twierdzisz wychodzisz z niedożywienia, czyli sytuacji patologicznej dla Twojego organizmu. Jakie więc znaczenie będzie miało to, czy przytyjesz? Skoro robisz coś co ma uratować Twoje zdrowie, to szczegóły nie mają znaczenia. To tak jakbyś pytał, czy chcąc zarobić na życie, zmęczysz się pracą. Jakie ma to znaczenie, skoro w sytuacji gdy nie zarobisz nie przeżyjesz?
2. Niedożywienie wynika z zaburzeń psychicznych? Jeżeli tak, to swoje wątpliwości sugeruję konsultować z psychoterapeutą.