Mam pytanie czy do wyciskania żołnierskiego można używać tej sztangi mniejszej (12kg) zamiast normalnej (20kg)?
Mam pytanie czy do wyciskania żołnierskiego można używać tej sztangi mniejszej (12kg) zamiast normalnej (20kg)?

Wyciskanie żołnierskie to jedno z najlepszych ćwiczeń siłowych budujących naszą obręcz barkową i nie ma tutaj przesady bo ćwiczenie nie dość, że jest skuteczne to jeszcze ma cały szereg odmian i modyfikacji. Dlatego każdy z trenujących na siłowni znajdzie wersję dla siebie i dostosowaną do własnych możliwości.
Jednak bardzo ważna jest technika wykonania wyciskania żołnierskiego ponieważ niewłaściwa technika wykonania może spowodować sporo problemów i doprowadzić do kontuzji.
Najczęstsze błędy podczas wykonywania to zły, niedostosowany do naszej anatomii rozstaw ramion na sztandze. Musimy sami dojść empirycznie do naszego rozstawu, raz chwycić nieco szerzej, raz węziej, aby wyczuć, który rozstaw jest dla nas najlepszy, w którym nie czujemy żadnego napięcia w stawie ramiennym.
Długość sztangi musi być dostosowana do naszego rozstawu, jeśli na krótszej sztandze czujemy dyskomfort to zmieniamy na dłuższą.
Ważne jest również, aby nie wyginać się w odcinku lędźwiowym podczas wyciskania nad głowę. To jest efekt braku zakresu ruchu w stawie ramiennym jak się wygniemy łatwiej nam będzie ustabilizować sztangę nad głową. To bardzo niebezpieczne ponieważ częste kompensowanie w odcinku lędźwiowym doprowadzić może do kontuzji dolnego odcinka kręgosłupa.
Zmieniony przez - rion10 w dniu 2021-02-12 08:58:09
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
Wszystko o mnie :) https://www.facebook.com/TrenerTomaszPalej
"Bądź jak ptak, który spocząwszy w locie swym na gałązce, chociaż ona ugina się pod jego ciężarem, nie przestaje śpiewać, bo wie, że ma skrzydła, które go ustrzegą od zagłady."
Victor Hugo
Ja_RoberttWitam
koledzy nie maja racji

musi koniecznie być olimpijka na poczwórnych łożyskach ,skalibrowana do 0.001kg , i nie jakiś treningowy model ,tylko turniejowa z ostrym ryflowaniem aby z dłoni nie wypadła
KEBUL74Ja_RoberttWitam
koledzy nie maja racji![]()
musi koniecznie być olimpijka na poczwórnych łożyskach ,skalibrowana do 0.001kg , i nie jakiś treningowy model ,tylko turniejowa z ostrym ryflowaniem aby z dłoni nie wypadła
Potwierdzam! Trening na innym gryfie nie przynosi żadnych efektów!
MODERATOR DZIAŁU "INNE DYSCYPLINY"
http://www.sfd.pl/[blog]_Brudna_miska_by_georgu-t1156013.html
Prowadzenie, plany treningowe, plany żywieniowe: [email protected]
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.