Witam mam pewien problem z odczytaniem rezonansu magnetycznego ponieważ jeden neurolog powiedział mi że mam przepuklinę kręgosłupa lędżwiowego chciał nawet skierować mnie na operację jednak się nie zgodziłam dostałam leki przeciwbólowe i rehabilitację ktora niewiele pomogła natomiast drugi neurolog powiedział ze on nic nie widzi złego a to że mnie boli codziennie to mam się do tego przyzwyczaić i z tym żyć proszę o jakąś radę .oto wynik badania;Badaniem objęto odcinek Th10/S5.Fizjologiczna lordoza lędżwiowa pogłębiona,półpoziome ustawienie kości krzyżowej.Wysokość trzonów kręgów niezmieniona,nierówności blaszek granicznych.Osteofity na krawędziach trzonów kręgów.Tarcze międzykręgowe o prawidłowej wysokości,na poziomie L4/L5 odwodniona.Napoziomie L2/L3szerokopodstawna protruzja tarczy międzykręgowej powoduje niewielkie,obustronne ograniczenie otworów międzykręgowych.Na poziomie L3/L4 szerokopodstawna protruzja tarczy międzykręgowej powoduje obustronne ograniczenie otworów międzykręgowych.Na poziomie L4/L5 szerokopodstawna protruzja tarczy międzykręgowej powoduje ucisk przestrzeni płynowej worek oponowego i wraz z osteofitami obustronne ograniczenie otworów międzykręgowych.Na poziomie L5/S1 centralna protruzja tarczy międzykręgowej powoduje niewielkie ,obustronne ograniczenie otworów międzykręgowych.Morfologia sygnału rdzenia kręgowego prawidłowa.Bardzo proszę o odpowiedż
3