Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Wysoki poziom ferrytyny

temat działu:

Zdrowie i Uroda

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 22460

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 313 Wiek 6 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 2032
pako997
to drętwienie rąk też nie wydawało mi się jakieś nazdwyczajne, a na majówke pojechałem na ryby na 3 dni pod namiot, wiadomo - śpiwór, zimno wilgoć .... masakra, połamany nie wyspany, z miejsca myślałem że mi się tenisisty i golfisty poodnawiały, do tego popiliśmy...

Widzisz, jak u Ciebie jak popijesz ? Nasilenie objawów ? U mnie tak choć unikam, szczególnie od kiedy zrobił mi się łokieć tenisisty na prawej ręce w czerwcu 2020. Wcześniej też wydawało mi się normalne (przez 8 lat) że jak popije to mi kolana strzelają i mnie rwią, a jak wróciłem do treningów w styczniu 2019 to systematycznie problem zaczął się przenosić z kolan na łokcie. I teraz jak popije to bolą mnie głównie łokcie (rwanie) i mięśnie ramion przedramion (jestem połamany jak po grypie - tylko łeb mnie nie boli)

U mnie było tak - treningi od końca 2000 roku do lipca 2011 ; 7 lat przerwy i od stycznia 2019 powrót. Na dzień dzisiejszy 39 lat... (na karku)
Zerknij tą grupe krwi, zerknij czy kiedykolwiek miałeś ferrytyne w widełkach i powiedz ile dziennie pracujesz bo coś czuje że jesteś harpagan na robote i do tego mało śpisz/odpoczywasz a to by się też pokrywało z tym co u mnie...

Zmieniony przez - pako997 w dniu 6/7/2022 11:30:46 PM

Zmieniony przez - pako997 w dniu 6/7/2022 11:31:27 PM

co do spożywania alko - od wielu, wielu lat nie pije, nie mam czasu, nie mam chęci, sa inne fajne rzeczy niż naj**ka
ferrytyne nie miałem nigdy w normie odkąd pamiętam, najlepszy wynik był około 100% wyższy niż góra normy

pracuję troszkę, to fakt po 12 - 16 godzin tak to wygląda jak się ma własną firme .... robota fizyczno umysłowa
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 21 Wiek 41 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 326
sandacz2

pracuję troszkę, to fakt po 12 - 16 godzin tak to wygląda jak się ma własną firme .... robota fizyczno umysłowa

To wydaje mi się że mamy kolejne podobieństwa niestety, też nie jestem kanapowcem i nie umie wysiedzieć na dupie,, powiedział bym za to o sobie niestety pracocholik - ostatnio średnio 9h dziennie przy samochodach (mechanik) + troche po godzinach / dla siebie / dla domu i siłka. Wcześniej średnio 10h, ale często 11 czasem 12 czasem więcej i bez siłki albo okazjonalnie (później)

Alko też unikam bo też mnie nie bawi już, ale jednak czasem coś chlapne jak nie da się wymigać.

Zmieniony przez - pako997 w dniu 6/8/2022 8:40:00 AM
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 21 Wiek 41 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 326
Sandacz2 - udało Ci się sprawdzić swoją grupe krwi ? Ciekawi mnie czy masz 0RH+ tak jak ja....

Napisz jak mozesz jak ten Twój słaby sen wygląda - wstajesz w nocy na ssikanie czy jak ? Ja przy tej ilości wody co wypijam wstaje raz czasem dwa, może ponadto dyskomfort w postaci drętwienia i mała ilość snu to jedyne co do spania u siebie mogę się przyczepić.

Napisałeś że jesz w nocy - co to znaczy ? U mnie ostatni posiłek 23-24,00 ewentualnie jak impreza to jem dokąd nie zasne.

Miałeś wyrostek operowany ? Jak tak to w którym roku. Ja w 2002 bodajże.

Wieczorem podlinkuje (jeśli można na forum) do labolatorium z okolic śląska bodajże, do badania hemochromatozy - mutacja genów; moze Cie zainteresuje. Robią stacjonarnie i wysyłkowo też (DNA)

Jest jeszcze temat nadkrwistości (upusty - już mi sugerował hematolog) ; kwestia samej wątroby (może jakiś defekt mamy) i chorób autoimunologicznych typu RZS i inne (leczy znajomego jakaś Pani Prof z katowic )

Zmieniony przez - pako997 w dniu 6/10/2022 9:01:05 AM

Zmieniony przez - pako997 w dniu 6/10/2022 9:01:38 AM

Zmieniony przez - pako997 w dniu 6/10/2022 9:02:41 AM
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 313 Wiek 6 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 2032
pako997
Sandacz2 - udało Ci się sprawdzić swoją grupe krwi ? Ciekawi mnie czy masz 0RH+ tak jak ja....

Napisz jak mozesz jak ten Twój słaby sen wygląda - wstajesz w nocy na ssikanie czy jak ? Ja przy tej ilości wody co wypijam wstaje raz czasem dwa, może ponadto dyskomfort w postaci drętwienia i mała ilość snu to jedyne co do spania u siebie mogę się przyczepić.

Napisałeś że jesz w nocy - co to znaczy ? U mnie ostatni posiłek 23-24,00 ewentualnie jak impreza to jem dokąd nie zasne.

Miałeś wyrostek operowany ? Jak tak to w którym roku. Ja w 2002 bodajże.

Wieczorem podlinkuje (jeśli można na forum) do labolatorium z okolic śląska bodajże, do badania hemochromatozy - mutacja genów; moze Cie zainteresuje. Robią stacjonarnie i wysyłkowo też (DNA)

Jest jeszcze temat nadkrwistości (upusty - już mi sugerował hematolog) ; kwestia samej wątroby (może jakiś defekt mamy) i chorób autoimunologicznych typu RZS i inne (leczy znajomego jakaś Pani Prof z katowic )

Zmieniony przez - pako997 w dniu 6/10/2022 9:01:05 AM

Zmieniony przez - pako997 w dniu 6/10/2022 9:01:38 AM

Zmieniony przez - pako997 w dniu 6/10/2022 9:02:41 AM

nie sprawdizłem mam ten kwitek 200 km w drugim domu, w łikend może będę tam

nie mam spania, kłade się, i po pół godzinie od zaśnięcia się budzę, co pół godziny, co godzinę, budzę się, pojęcie względne, ja nie śpię tak nieświadomie żebym spał, ja podsypiam cały czas z pełną świadomością, no i wstaje z nudów, i często jem bo poprostu bywam w nocy głodny
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
https://www.testdna.pl/hemochromatoza/

tą oferte rozważałem przy ewentualnej próbie diagnozowania hemochromatozy na własną ręke.
Sprowadza się to do badania chromosomów C282Y, H63D oraz S65C w genie HFE.

Tak naprawde wiele innych placówek (moze nawet wszystkie) diagnostycznych wykonuje to badanie u siebie i podejżewam że tego badania nie robiłeś. Ceny między 300 a 600 pln ; tutaj było bodajże za około 300 w dodatku wysyłkowo, chociaż z taką wysyłką patyczka do nosa i późniejsza dokładnością takiego badania za które płace i to nie mało, jakoś mi to zalatuje brakiem profesjonalizmu i ogólną lipą, ale w końcu to tylko DNA więc po wymazaniu się nic nie powinno mieć wpływu.

Ponadto w poradni gastroenterologicznej mógłbyś dostać skierowanie na to badanie za kase którą becalujesz na nasz ukochany fundusz z którym jedyny problem polega na tym że nic nie chce refundować.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Choć ja juz próbowałem się załapać na to skierowanie i odprawili mnie z kwitkiem. Czemu? A no bo niby są pewne przesłanki że chemochromatozy mogę nie mieć - zerknij u siebie czy robiłeś czy nie ale istotne jest WYSYCENIE TRANSFERYNY - będąc w katowicach w Uniwersyteckim Centrum Klinicznym im.prof. K.Gibińskiego, młody facet analizując moje wyniki żelaza, TIBC, wysycenia transferyny i ferrytyny stwierdził że raczej to nie hemochromatoza(skoro to wystarczy żeby stwierdzic ze ktoś jest chory bądź nie jest to po kiego grzyba robią testy mutacji chromosomów? )

Ale sprawdź u siebie to wysycenie transferyny (jak jest powyżej 50% to masz wskazania w kierunku tego badania na mutacje HFE) i rozważ to badanie (no hcyba że robiłeś, to podziel się informacjami) , ja pomyśle o wirusach....
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Zostają nam na pewno krwioupusty jako sposób na pozbycie się zelaza, ewentualnie eksperyment 4-ro miesięcznej zmianie stylu życia (bo podobno około 3 miesiące zajmuje wypłukanie ferrytyny z krwi, plus jeszce czas na pozbycie sie ewentualnych stanów zapalnych) w przypadku jeżeli nasz problem polega na zarzynaniu swoich organizmów, bądź biopsja wątroby.

Zmieniony przez - pako997 w dniu 6/10/2022 9:39:26 PM
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
aha, no i ja miewam incydenty żołądkowe, często mam nadprodukcję kwasu
nie robiłem testu dna na hemochromatozę
transferynę i wszystkie okoliczne robiłem, mam to gdzieś to sprawdzę
ale żelaza nie mam w nadmiarze, żelazo jak pamiętam mam tak na 75%

A co jesz ogólnie ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
żelazo też zawsze miałem w normie, ale podobno przy hemochromatozie można mieć w normie żelazo (niema reguły; ponadto z reguły ferrytyna na poziomie 1000 - 3000, ale felczery mówiły że może na początku choroby poziom 500-800 też może być)

Ja jem dużo mięs (piersi z kurczaka i wygodne chemiczne wędlinki do kanapek) i białego pieczywa (lubie bułeczki i chlebki na zakwasie) do tego ziemniaczki albo ryż do objadu raz dziennie i od dwuch lat całkiem sporo nabiału - około 400g jogurtu wysokobiałkowego dziennie (takie wygodne chemiczne gotowce z marketów; i od zawsze ser żółty) do tego całkiem nie mało ważyw - głównie pomidory i ogórki, troche kapust (sałaty i inne żelazne liście odstawiłem) i dość mało owoców. Do tego WPC i kreatyne, Magnez Cynk i vit C i chyba tyle

Ale od zawsze byłem miesożercą i zawsze łączyłem to z moją 0RH+ (od kąd troche o niej poczytałem)

Robiłem też eksperyment obniżania żelaza (choć samo żelazo miałem w normie) i usunąłem większość produktów z żelazem poza mięsem bo coś jeść trzeba ale zszedłem do około 100g drobiu dziennie i wykluczyłem większość witaminy C która zwiększa przyswajanie żelaza, także zostałem na WPC (ale bez kreatyny i innych supli) i nabiale i to jakoś jak redukowałem wage, przez miesiąc lub nawet dwa i zszedłem z ferrytyną z 750 około do około 560 :)

Zmieniony przez - pako997 w dniu 6/10/2022 10:11:11 PM
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
ARH+

transferyna 2,40 a zakres to 1,74 do 3,64
TIBC 272 zakres 200 do 400
żelazo 120 zakres 65 do 175
feryytyna 700 zakres od 21,8 do 274,7
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Mniej siły w lewej ręce

Następny temat

Ból łokcia w wyproście

Wiosna na pelnej
Polecane artykuły