Szacuny
0
Napisanych postów
6
Na forum
3 lata
Przeczytanych tematów
149
Witam , dziś rano robiłem ogólne badania i przy okazji postanowiłem zbadać testosteron. Podkreślam że nigdy nie brałem żadnego dopingu, mam ok pół roku stażu na siłowni a wynik wyszedł 1400 . Czy to normalne ?
Szacuny
6313
Napisanych postów
78019
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766910
Ogólnie rzeczywiście jest on wysoki, ale zależy też od zakresu normy. Nie każda jest tak, jak u Ciebie w badaniu, do 800 mg/dl. Z reguły jest do 1000 ng/dl, lub nawet 1200. Jest on u Ciebie wysoki, ale myślę, że nie ma się czego obawiać, a nawet cieszyć z tego powodu. Kwestia również tego, jaki jest wynik testosteronu wolnego, prolaktyny, LH, FSH, czy estradiolu. Warto np. za miesiąc/dwa powtórzyć badanie i dorzucić do tego wymienione powyżej. Wtedy można będzie napisać coś więcej w tym temacie.
Szacuny
7113
Napisanych postów
14003
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
2238003
Siemanko, nie jeden chciałby mieć taki wynik a Ty się pytasz czy normalne :D Ciesz się i tyle, to bardzo dobrze według mnie. Wiesz te normy badań to zmieniają się praktycznie co rok lub dwa lata, zmieniają sobie widełki jak chcą i często nawet co lab to podaje inne, nie mówię tutaj o samym testo ale nawet zwykła morfologia to jakbyś robił częściej badania to byś zauważył że różne normy podają. Niemniej jednak gratulacje wyniku :)
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
12438
Napisanych postów
161886
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1240230
Ogólnie Jeżeli czujesz się dobrze nic złego się nie dzieje samopoczuci dopisuje to nie ma czym się martwić. Oczywiście wysoki poziom testosteronu może nieść pewne ryzyko podniesionego również poziomu estrogenu bo wiadomo że część tego hormonu będzie atomatyzowala do estro, no ale tutaj stosunek będzie tak czy inaczej pewnie też zachowany, na przyszłość warto również skontrolować estradiol, prolaktynę i progesteron aby mieć ogólnikowy obraz tego co się dzieje w naszym ciele i mieć nieco szersze spojrzenie
Szacuny
7
Napisanych postów
36
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
3175
Ciekawe. Mnie się coś podobnego zdarzyło, jakieś 25 lat temu. Wtedy górne widełki były 1200, mój wynik 1460. Urolog stwierdził, że wszytko jest w porządku i na tym temat się skończył.
Proponuję zachować ten wynik! Za kilka dziesięcioleci może się zdarzyć, że będziesz potrzebował terapii zastępczej. Wtedy górne widełki będą gdzieś w okolicach 600-700. Twój dzisiejszy wynik pozwoli endokrynologowi zapisać ci większą dawkę testosteronu.