Szacuny
0
Napisanych postów
52
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
1183
Witam. Mam 17 lat i dosc nietypowy problem. Odstaje mi dolna czesc zeber, lewe troche bardziej od prawego. Jestem szczuply ale nie jakos bardzo chudy, widac tylko takie uwypuklenie na samym dole zeber i jestem pewny ze nie jest to od zbyt malej ilosci tkanki tluszczowej. Dodatkowo mam lekko odstajacy brzuch. Nie wiem czym to moze byc spowodowane. Jestem osoba bardzo aktywna, waze 73 kg przy wzroscie okolo 180cm. Bylem u dwoch fizjoterapeutów, jeden powiedzial ze wszystko ok, drugi ze może jakies przykurcze, jednak z rozciaganiem nigdy nie mialem problemów. Jest moze jakas metoda zebym mogl sprawdzic rozciagniecie miesni za to odpowiedzialnych? Miałem tez wizyty u ortopedow, jednak wygladaly one tak ze wchodzilem mialem zrobic skłon - jest ok, bedziesz zyl i mozesz isc. Jest to jednak wedlug mnie nieestetycznie i przeszkadza mi. Jesli trzeba moge zrobic jakies zdjecia.
Szacuny
6313
Napisanych postów
78029
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766969
Problemy z wadami postawy są dość powszechne w społeczeństwie. Niestety od dziecka unikamy aktywności fizycznej, ile tylko możemy. Zajęcia wychowania fizycznego nie pomagają nam w nauce prawidłowej postawy, a sami nie wiemy jak chodzić, siedzieć, czy wykonywać podstawowe ruchy dnia codziennego. Wszystko to plus błędu żywieniowe i niedobory składają się na skrzywienia kręgosłupa, osłabienie mięśni głębokich brzucha, czy pośladkowych. Skutki odczuwamy z reguły dopiero późniejszym wieku.
Problem, który opisujesz, prawdopodobnie wynika z kilku czynników, takich jak:
Szacuny
13
Napisanych postów
171
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
2455
Moze masz jakies delikatne skrzywienie kregoslupa. Ja tez mam lewe zebro bardziej odstajace od prawego. Przy Twojej wadze do wzrostu jest to napewno widoczne, dorzuc troche miesa i powinno byc ok. Jesli wedlug lekarzy wszystko jest wporzadku a Tobie w zaden sosob to nie przeszkadza, procz wizualnego to nie rob z tego problemow, genetyki nie przeskoczysz.
Szacuny
0
Napisanych postów
52
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
1183
Jak cos jest nie tak moge zrobic jeszcze raz, ewentualnie przy swietle dziennym. Jak napne brzuch to jest w miare ok. Mozliwe ze przy tych zdjeciach byl nawet lekko wciagniety ale nie kontroluje juz tego kiedy jest calkowicie luzny, a kiedy go lekko wciagam. Taki nawyk chyba.
Szacuny
2090
Napisanych postów
49893
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
492546
Ok na początku zaznaczmy że takie zdjęcia są mało miarodajne i wniosków z nich za wiele nie można wyciągać, zdjęcie z profilu może sugerować że trzeba byłoby sprawdzić w kierunku zwiększonej lordozy lędźwiowej, na zdjęciu z tyłu widać dość wyraźnie że lewy bark (łopatka) jest wyżej , wcięcie w okolicy stawów krzyżowo biodrowych i talerzy biodrowych również mogłoby wskazywać na pewną asymetrię ale jak mówiłem wszystko to takie bardziej luźne spostrzeżenia do realnej weryfikacji dobry fizjoterapeuta by Ci się przydał (wiem że byłeś u 2) daj znać skąd jesteś może będę mógł kogoś polecić.
Zmieniony przez - BPL-G w dniu 2016-07-25 21:35:29
Szacuny
13
Napisanych postów
171
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
2455
Prawa lopatke masz troche nizej jak lewa. Mam tak samo, nie wiem czy to ma jakies powiazanie z lewym zebrem, ale mi tez troszke bardziej odstaje. Jestes chudy, dlatego jest to tak widoczne - ale bez przesady, nie popadaj w jakas paranoje, tym bardziej ze lekarze nie widza w tym problemu. Dolozysz pare kg na wadze i stanie sie to malo widoczne