Yo! Wywiad z Jeromem o jego psach, a nie o fightowaniu

--------------------------------------------------------------------
/ źródło:Man-magazine zdjęcia:Man-magazine tłumaczenie:LeBannerek /
/ data wywiadu:25 sierpień 2002 /
--------------------------------------------------------------------
"Każdy, kto choć trochę interesuje się K-1 zna tego olbrzyma z Francji - Jerome LeBanner, ale mało kto wie o jego wielkiej pasji - brazylijskich psiakach Fila Brasileiro. Man-magazine został zaproszony do zrobienia wywiadu o 6 pięknych psach i ich właścicielu.
Mm: Twoją drugą pasją (oprócz rodziny) są psy rasy Fila, kiedy zakochałes się w tego typu psach?
JLB: Pewnego razu mój przyjaciel Gerrard Kleiber zaprosił mnie do siebie abym zobaczył jednego ze jego psów (Gerrard jest hodowcą ) - pokazał mi najbardziej uroczego szczeniaka jakiego można sobie wyobrazić. 3 lata później spotkałem panią Dawna Berg, która hoduje File, i która sprzedała jednego Gerrardowi. Opowiadala i tłumaczyła o swoich psach w tak fantastyczny i zachęcający sposób, ze zakochałem się w rasie Fila.
Mm: Każdy wie, że jesteś jednym z najlepszych zawodników K-1, ale twoja pasja dotycząca psów jest małym sekretem. Czemu tak się dzieje, że nie wiele mówisz o swoim hobby?
JLB: Hm, no wiesz... ludzie maja uprzedzenia wobec tego typu psów. Kiedykolwiek mowie komuś ze hoduje File, to zaczyna na mnie patrzeć jak na członka gangu albo coś. Szczególnie dziennikarze bo zawsze utożsamiają je z rapem , przekleństwami i pitbullami co jest nonsensem. Oczekuje trochę zrozumienia dla tych pięknych zwierząt.
Mm: Większość kierowców formuły 1 , żeby się zrelaksować chodzi na ryby, kiedy nie biorą udziału w wyścigach. Czy dla ciebie przebywanie z twoimi psami jest takim rodzajem relaksu ?
JLB: Tak, kocham przebywać w ich towarzystwie i trenować(bawić się) z nimi. Jest to dla mnie bardzo relaksujące.
Mm: Nie masz obrazka swoich (jednego ze swoich) psów na ‘fighting shorts’, dlaczego?
JLB: No taaak, masz racje, nigdy o tym nie pomyślałem, ale zmienię to wkrótce!!! Będzie beka...

Mm: Czy twoje psy są jednocześnie psami obronnymi?
JLB: Tak, wszystkie są. Ale większość ludzi jest w błędzie sądząc, ze File są psami do walki/ zabijania. One są tylko psami obronnymi.
Jednakże będą cię bronić za cenę własnego życia i zabija jeżeli zajdzie taka potrzeba.
Mm: Wiem z własnego doświadczenia z psami, że prawidłowe odżywianie jest jedną z najważniejszych rzeczy. Sam przygotowujesz karmę czy kupujesz gotowa?
JLB: Wspólnie z moim przyjacielem Roland Nemec - który jest dystrybutorem jedzenia dla psów w Kanadzie - ciągle szukamy najlepszego składu tej karmy. Staramy się ustalić jaka jest najlepsza kombinacja suplementów dla tego typu psów, aby były zdrowe i czuły się dobrze.
Mm: Czy są jakieś rzeczy, na które musisz zwracać szczególną uwagę (z powodu wagi Filów) żeby unikały kontuzji.
JLB: To jest właśnie powód ze karmie je ‘Nutram’ , który zawiera glucosamin. Ta karma jest najlepsza. Dzięki niej i codziennym ćwiczeniom moje psy są zdrowe i silne. Z wielkim uśmiechem Jerome kontynuuje; moje psy wiedza co jedzą, nie wiele ludzi może tak powiedzieć o swoich podopiecznych.
Mm: Dzień masz wypełniony treningami, ile czasu dziennie spędzasz ze swoimi psami?
JLB: Nie tak wiele, powiedzmy 2- 4 godzin dziennie. Moje psy mieszkaja na otwartej przestrzeni jak widać na zdjęciach, wiec maja wystarczająco dużo miejsca do biegania i zabawy.
Mm: Ile masz psów obecnie i co planujesz w związku z ich hodowla.
JLB: Obecnie mam 6 psów i jedna z moich suk niedługo się oszczeni! Jestem z tego powodu bardzo szczęśliwy, ponieważ te psy maja doskonała genetykę i wspaniały charakter oraz temperament.
Mm: Czy chodzisz z nimi na wystawy dla psów?
JLB: Nie, nie chodzą ponieważ nie czuje takiej potrzeby, a poza tym to zajmuje za dużo czasu. Sadze jednak ze dla hodowli samej w sobie takie cos jest wskazane.
Mm: File to psy do walki. Jaki jest ich charakter? Czy jest w tej kwestii jakieś podobieństwo miedzy nimi a tobą samym?
JLB: Jak już tobie mówiłem File to psy obronne, a nie psy do walki. Są mniej lub bardziej podobne do mnie - tak jak ja nie lubią obcych hahahahaha
Mm: Aby wychować szczeniaka Fila Brasileiro potrzeba wiele cierpliwości i energii. Jak to wygląda u ciebie?
JLB: Tak, masz racje, i powiem ci, że jest tylko jeden sposób, trzeba w to włożyć wiele miłości.
Mm: File normalnie uznają tylko jednego Pana, jak sobie z tym radzi twoja żona gdy jesteś w Japonii lub gdzie indziej?
JLB: Zgadza się, File maja i akceptują tylko jednego właściciela, ale kochają gdy wkoło jest rodzina i nasze psy uznają moja żone i córkę.
Mm: Jak to się stało, że we Francji nie ma żadnych reklam karmy dla psów i Jerome LeBannera z jego psami? Sadzisz, że to z powodu sportu który uprawiasz, czy tez może dlatego ze nie jesteś popularny we Francji? (co za głupie pytanie lol)
JLB: Jestem sławny we Francji, co do tego nie ma wątpliwości, ale nie lubię mówić o sobie i o kickboxingu. Nie widzę żadnego powodu, dla którego karma dla psów miałaby być kojarzona z kickboxem. Gdyby jakieś firmy reklamowały pokarm dla psów, to musiałby to być pokarm Nutram.
Mm: Czy jest jeszcze cos o co nie spytałem, a co chciałbyś abym umieścił w tym artykule?
JLB: Tak, chciałbym podziękować Russ Trapani, który zaopiekował się moim ostatnim szczeniakiem i przywiózł tego małego diabełka do mnie , do Francji, a także pani Dawna Berg, moją bliską przyjaciółke ze Stanów, która mnie bardzo wspiera... Downa, ściskam cię!
Jedno można powiedzieć na pewno - osoba która tak poświęca się zwierzętom ma wielkie serce. Chcielibyśmy podziękować Jerome, za to ze pokazał nam mała cząstkę swojej osobowości, która kryje się za tym wielkim Fighterem, delikatny i troskliwy ojciec oraz mąż, ale przede wszystkim wspaniały ambasador rasy Fila Brasileiro."