Witam wszystkich!
Forum czytam już od dłuższego czasu, przeczytałem większość tematów związanych z żywieniem i odchudzaniem - teraz pora przejść z teorii do praktyki
Mam 1.86m wzrostu i ważę 95kg z czego zatrważający % stanowi tłuszcz. Mam teraz około 3 miesięcy "wakacji" i chciałbym przez ten okres zejść z wagą do 80kg. 2 tygodnie temu mój styl życia dość znacząco się zmienił. Zrezygnowałem ze słodyczy które uwielbiam, nie piję już piwa, kilka razy w tygodniu skacze na skakance i jeżdżę rowerem. Wiem że na proces odchudzania musi składać się prawidłowa DIETA + ĆWICZENIA fizyczne. Mam nadzieję, że pomożecie mi wszystko dobrać ;)
DIETA: Nie mam ułożonej konkretnej diety i prawdopodobnie nie będę mógł sobie na bardzo wiele pozwolić z uwagi na małą ilość kasy w portfelu ;) Póki co spożywam przeważnie 3 posiłki dziennie, na które składają się duże ilości twarogu chudego, musli z mlekiem, kurze jajka, pomidory, szpinak i inne warzywa. Mam nadzieję że doradzicie mi, jak najmniejszym możliwym nakładem finansowym zrobić z tego porządną dietę ;) Chciałbym wydać jak najmniej pieniędzy, póki co postanowiłem zainwestować w oliwę z oliwy, kupić trochę ryby i być może jakichś owoców (grejpfruty?).
Do warzywa takich jak marchewka, ziemniak
cebula rzodkiewka, sałata, szczypior, szpinak mam nieograniczony praktycznie dostęp.
TRENING: Od 2 tygodni regularnie skaczę na skakance, a od początku tego tygodnia zacząłem wykonywać ćwiczenia z ciężarami. Kolega ma profesjonalną ławkę, sztangę, jakieś dziwne powyginane gryfy itp itd
i hantle. Mam zamiar ćwiczyć 5x w tygodniu, każdego dnia inna partia mięśni. Rozumiem, że aby spalić jak najwięcej tłuszczu, powinienem ćwiczyć z możliwe największym obciążeniem i jak najmniejszymi przerwami między seriami? Poza siłownią i skakanką regularnie jeżdżę rowerem, około 1-1.5h dziennie w tempie nieco szybszym niż "rekreacyjne".
Czy odżywiając się w ten sposób jak teraz i ćwicząc to co teraz mam szansę zrzucić te zbędne kg?
Muszę zadać jeszcze jedno pytanie związane z siłownią: w poniedziałek robiłem klatkę, wczoraj biceps i kiedy dzisiaj się obudziłem czułem ból w rękach (nadal czuję:P) i mam problemy z wyprostowaniem rąk. To chyba efekt zbyt intensywnego treningu? Mam nadzieję że w miarę szybko przejdzie...
Waga: 95 kg
Wzrost: 186 cm
Obwód klatki: ~100 cm
Obwód ramienia: 33 cm
Obwód talii: bd
Obwód uda: bd
Obwód łydki: bd
Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej: 20%
Aktywność w ciągu dnia: Wakacje :)
Uprawiany sport lub inne formy aktywności: Skakanka 3-4x w tygodniu.
Odżywianie: Uwielbiam słodycze i jadłem ich zdecydowanie zbyt wiele.
Cel: szybka redukcja
Ograniczenia żywieniowe: brak
Stan zdrowia: brak
Preferowane formy aktywności fizycznej: siłownia, rower, sporty zespołowe, skakanka
Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty: brak
Czy możliwe jest wprowadzenie suplementów: nie
Stosowane wcześniej diety: brak
Forum czytam już od dłuższego czasu, przeczytałem większość tematów związanych z żywieniem i odchudzaniem - teraz pora przejść z teorii do praktyki

DIETA: Nie mam ułożonej konkretnej diety i prawdopodobnie nie będę mógł sobie na bardzo wiele pozwolić z uwagi na małą ilość kasy w portfelu ;) Póki co spożywam przeważnie 3 posiłki dziennie, na które składają się duże ilości twarogu chudego, musli z mlekiem, kurze jajka, pomidory, szpinak i inne warzywa. Mam nadzieję że doradzicie mi, jak najmniejszym możliwym nakładem finansowym zrobić z tego porządną dietę ;) Chciałbym wydać jak najmniej pieniędzy, póki co postanowiłem zainwestować w oliwę z oliwy, kupić trochę ryby i być może jakichś owoców (grejpfruty?).
Do warzywa takich jak marchewka, ziemniak

TRENING: Od 2 tygodni regularnie skaczę na skakance, a od początku tego tygodnia zacząłem wykonywać ćwiczenia z ciężarami. Kolega ma profesjonalną ławkę, sztangę, jakieś dziwne powyginane gryfy itp itd

Czy odżywiając się w ten sposób jak teraz i ćwicząc to co teraz mam szansę zrzucić te zbędne kg?
Muszę zadać jeszcze jedno pytanie związane z siłownią: w poniedziałek robiłem klatkę, wczoraj biceps i kiedy dzisiaj się obudziłem czułem ból w rękach (nadal czuję:P) i mam problemy z wyprostowaniem rąk. To chyba efekt zbyt intensywnego treningu? Mam nadzieję że w miarę szybko przejdzie...
Waga: 95 kg
Wzrost: 186 cm
Obwód klatki: ~100 cm
Obwód ramienia: 33 cm
Obwód talii: bd
Obwód uda: bd
Obwód łydki: bd
Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej: 20%
Aktywność w ciągu dnia: Wakacje :)
Uprawiany sport lub inne formy aktywności: Skakanka 3-4x w tygodniu.
Odżywianie: Uwielbiam słodycze i jadłem ich zdecydowanie zbyt wiele.
Cel: szybka redukcja
Ograniczenia żywieniowe: brak
Stan zdrowia: brak
Preferowane formy aktywności fizycznej: siłownia, rower, sporty zespołowe, skakanka
Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty: brak
Czy możliwe jest wprowadzenie suplementów: nie
Stosowane wcześniej diety: brak