Złamałem 5 kość srodstopia 10 stycznia 2010r. gips na 6 tygodni. Po 2 tygodniach byłem na kontroli i lekarz powiedzial ze zlamanie nie jest skomplikowane ale gips i tak musze nosic 6 tygodni. Nie wytrzymalem i 12.02.2010r. poszedlem prywatnie do ortopedy ktory powiedzial ogladajac RTG ze to nie jest zlamanie tylko pekniecie - kosc zlamala sie tylko do polowy, po czym oswiadczyl ze gips mozna zdjac bo to juz wystarczajacy okres. Oczywiscie odrazu po zdjeciu gipsu poszedlem na rehabilitacje (ultradzwieki, laser i krioterapia) zostalo mi jeszcze 9 wizyt, mam nadzieje ze dzieki temu minie bol. Moje pytanie jest nastepujace - Czy po zdjeciu gipsu normalne jest ze jak mocniej stane na stopie to mnie boli czy moze ortopeda sie pomylil i powinienem ten gips ponosic jeszcze przez tydzien? ogolnie to mnie noga nie boli tylko jak chce mocniej na niej stanac... jak ruszam stopa i palcami to nieodczuwam bolu. Mial moze ktos podobne odczucia po zdjeciu gipsu?
...
Napisał(a)
Złamałem 5 kość srodstopia 10 stycznia 2010r. gips na 6 tygodni. Po 2 tygodniach byłem na kontroli i lekarz powiedzial ze zlamanie nie jest skomplikowane ale gips i tak musze nosic 6 tygodni. Nie wytrzymalem i 12.02.2010r. poszedlem prywatnie do ortopedy ktory powiedzial ogladajac RTG ze to nie jest zlamanie tylko pekniecie - kosc zlamala sie tylko do polowy, po czym oswiadczyl ze gips mozna zdjac bo to juz wystarczajacy okres. Oczywiscie odrazu po zdjeciu gipsu poszedlem na rehabilitacje (ultradzwieki, laser i krioterapia) zostalo mi jeszcze 9 wizyt, mam nadzieje ze dzieki temu minie bol. Moje pytanie jest nastepujace - Czy po zdjeciu gipsu normalne jest ze jak mocniej stane na stopie to mnie boli czy moze ortopeda sie pomylil i powinienem ten gips ponosic jeszcze przez tydzien? ogolnie to mnie noga nie boli tylko jak chce mocniej na niej stanac... jak ruszam stopa i palcami to nieodczuwam bolu. Mial moze ktos podobne odczucia po zdjeciu gipsu?
...
Napisał(a)
Różnego rodzaju złamania niestety towarzyszą nam przez całe życia. Szczególnie wtedy, gdy jesteśmy:
- dziećmi (wysoki stopnień ryzyka w czasie zabaw),
- osobami uprawiającymi sporty ekstremalne (wysokie ryzyko kontuzji),
- osobami starszymi (słabość i zużycie organizmu).
Niekiedy jednak o urazie decyduje przypadek i nie mamy wpływu na jego skutki.
W Twojej sytuacji doszło do pęknięcia 5 kości śródstopia. Bez wątpienia lekarz, u którego byłeś wiedział, w jaki sposób leczyć tak nieskomplikowane urazy i gips założył słusznie. Jeżeli stwierdził on, że noszenie gipsu już wystarczy, to nie widzę w tym problemu. Zbyt długie unieruchomienie wcale nie musi być dla nas dobre, a wręcz odwrotnie. Osłabi mięśnie i trudniej będzie wrócić do pełni sprawności. Po pęknięciu kość może boleć jeszcze dość długo, nawet kilka miesięcy, do roku, oczywiście wykonując pewne czynności. Noga sama z siebie nie powinna boleć.
Zdecydowanie warto wykonywać rehabilitację i konsultować tego typu problemy z lekarzem ortopedą oraz fizjoterapeutą, a niekoniecznie na forum sportowym. Warto również w celu lepszej rekonwalescencji zastosować odpowiednią suplementację:
1. Allnutrition Flex All Complete: https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Flex_All_Complete-opis33950.html
2. Allnutrition Calcium, D3+K2: https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Calcium_D3_ _K2_-opis38338.html

- dziećmi (wysoki stopnień ryzyka w czasie zabaw),
- osobami uprawiającymi sporty ekstremalne (wysokie ryzyko kontuzji),
- osobami starszymi (słabość i zużycie organizmu).
Niekiedy jednak o urazie decyduje przypadek i nie mamy wpływu na jego skutki.
W Twojej sytuacji doszło do pęknięcia 5 kości śródstopia. Bez wątpienia lekarz, u którego byłeś wiedział, w jaki sposób leczyć tak nieskomplikowane urazy i gips założył słusznie. Jeżeli stwierdził on, że noszenie gipsu już wystarczy, to nie widzę w tym problemu. Zbyt długie unieruchomienie wcale nie musi być dla nas dobre, a wręcz odwrotnie. Osłabi mięśnie i trudniej będzie wrócić do pełni sprawności. Po pęknięciu kość może boleć jeszcze dość długo, nawet kilka miesięcy, do roku, oczywiście wykonując pewne czynności. Noga sama z siebie nie powinna boleć.
Zdecydowanie warto wykonywać rehabilitację i konsultować tego typu problemy z lekarzem ortopedą oraz fizjoterapeutą, a niekoniecznie na forum sportowym. Warto również w celu lepszej rekonwalescencji zastosować odpowiednią suplementację:
1. Allnutrition Flex All Complete: https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Flex_All_Complete-opis33950.html
2. Allnutrition Calcium, D3+K2: https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Calcium_D3_ _K2_-opis38338.html

Moderator działu Odżywianie
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
największą głupotą którą wykonałeś było zdjęcie gipsu :) skoro miałeś jeszcze tydzień i mieli Ci zdjąć gips to ja się Ciebie pytam na jaką cholerę polazłeś zapłacić ortopedzie za pozwolenie zdjęcia gipsu? z tego co mi wiadomo lepiej kazać komuś tydzień dłużej chodzić niż tydzień krócej ;)
Ból to może być zawsze ;) więc teraz masz słabą nogę więc może poboleć.. ale to jest moje skromne zdanie nie wykształconego człowieka ;)
Pozdrawiam Dralik
Ból to może być zawsze ;) więc teraz masz słabą nogę więc może poboleć.. ale to jest moje skromne zdanie nie wykształconego człowieka ;)
Pozdrawiam Dralik
...
Napisał(a)
Musisz uważać teraz.
Zgadzam się z kolegą wyżej.
Choć w sumie przypomniała mi sie sytuacja z kiedyś
miałem skręcenie kostki, dał mi gips, na 2 tyg.
przychodzę za 2 tyg a on że jeszcze tydzień.
Sam zdjąłem
Zgadzam się z kolegą wyżej.
Choć w sumie przypomniała mi sie sytuacja z kiedyś

miałem skręcenie kostki, dał mi gips, na 2 tyg.
przychodzę za 2 tyg a on że jeszcze tydzień.
Sam zdjąłem

3
Nie problem ćwiczyć, problem chcieć...
...
Napisał(a)
Spoko ja byłem operowany i mi się złamanie odnowiło. Pobolało 3 dni w ch** a potem trochę więc chodziłem. Tydzień temu zrobiłem rezonans i szok-kość złamana. p******e to nie dam się zaś kroić ani nie będę o kulach latał
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Poprzedni temat
co bardziej niszczy stawy
Następny temat