Szacuny
2
Napisanych postów
118
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
2262
Witam .
Wczoraj złamałem V kość śródręcza z przemieszczeniem . Nastawiono mi kość i włożono w gips , mam iść za tydz na kontrolne zdj rtg a gips napisali mi że na miesiąc. Bólu nie odczuwał , jedynie wtedy kiedy ruszam małym palcem . Pytanie moje jest takie czy miał ktoś podobnie , ile nosił gips i jak się sprawuje teraz ręka .Witam .
Wczoraj złamałem V kość śródręcza z przemieszczeniem . Nastawiono mi kość i włożono w gips , mam iść za tydz na kontrolne zdj rtg a gips napisali mi że na miesiąc. Bólu nie odczuwał , jedynie wtedy kiedy ruszam małym palcem . Pytanie moje jest takie czy miał ktoś podobnie , ile nosił gips i jak się sprawuje teraz ręka .
Szacuny
152
Napisanych postów
1971
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
15863
Teraz jak masz w gipsie to po prostu trzymaj zdrową dietę m.in. bogatą w kwasu tuszowe omega 3, witaminę c, jedz szprotki w całości to i z podażą wapnia nie będzie problemu A po zdjęciu gipsu dla szybszego odzyskania sprawności mocz dłoń w ciepłej wodzie ze solą ok. 20 minut dziennie i zastosuj okłady z korzenia żywokostu lekarskiego. Do treningu wracaj stopniowa, bandaże to według mnie nie będą potrzebne ale w razie czego skonsultuj się z lekarzem.
Szacuny
152
Napisanych postów
1971
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
15863
Spokojnie da radę się zrosnąć. O ile się bardziej nie przemieści, ale skoro masz rękę unieruchomioną w gipsie nie powinno dojść do takiej sytuacji. W miejscu złamania kość będzie wyraźnie zgrubiona i po zdjęciu gipsu stopniowo będziesz mógł wrócić do normalnych treningów.
Szacuny
2
Napisanych postów
118
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
2262
W poniedziałek byłem na kontroli rtg . Lekarz powiedział że gips zostawiamy na te 4 tyg , kość powinna zacząć się zrastać . Mówił że wygląda dobrze , na zdjęciu z jednej perspektywy położonej płasko dłoni kości są równiutkie zaś lekkp pod pionem jest malutka krzywizna . Ruszając palcami w gipsie nie czuje bólu , jedynie takie nieswoje uczucie w miejscu złamania . Boję się że kość nie da rady się zrosnąć , że pęknie znowu jak bd trenował :(
Szacuny
152
Napisanych postów
1971
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
15863
Nie miałem. A kość po zrośnięciu będzie mocniejsza niż przed złamaniem, więc złamać będzie trudniej niż kiedyś. Jak za 4 tygodnie zrobisz prześwietlenie to zobaczysz wyraźnie zgrubioną kość w miejscu złamania.