Składniki:
- pomidory w puszce
- czosnek, 4 ząbki
- cebula czerwona i biała, 3 szt.
- 300 g pieczarek
- dwa serki topione z szynką ( 2 x 100 g)
- oliwki 70 g lub wedle uznania
- mięso mielone z indyka 500 g (lub inny typ mięsa)
- woda
- oliwa z oliwek
- przyprawy: oregano, tymianek, bazylia, pieprz, papryka ostra
1. Pokrój czosnek i cebulę (połowa porcji cebuli), a następnie podsmaż je na oliwie z oliwek.
2. Dodaj do czosnku i cebuli mięso i lekko podsmaż, przypraw tymiankiem i oregano.
3. Na drugiej patelni podsmaż drugą połowę cebuli i dodaj pieczarki, smaż do momentu, aż będą lekko miękkie.
4. Do garnka przełóż podsmażone mięso, pieczarki, cebulę i czosnek (cała zawartość patelni). Dodaj całą puszkę pomidorów, pokrojone oliwki, 700 ml wody i dwa serki topione. Mieszaj i gotuj, aż serki rozpuszczą się.
5. Dopraw zupę oregano, tymiankiem, ostrą papryką i bazylią, gotuj na wolnym ogniu ok. 35- 40 min.
Cała porcja: 1375 kcal B 108 g, T 95 g, W 22 g
Możemy spokojnie podzielić na 5. porcji, w jednej porcji zatem:
275 kcal, B 21,6 g, T 19 g, B 4,4 g
Smacznego!






Zmieniony przez - koralina945 w dniu 2013-12-03 18:47:43