1. Zakup elementu z krów mięsnych, a nie mięso-mlecznych.
W Polsce niestety nie hoduje się bydła mięsnego. Dlatego też w zdecydowanej większości mamy wybór w mięso-mlecznych. W takiej sytuacji w sklepach warto zwracać uwagę na mięso wołowe z Argentyny, Brazylii, czy USA.
2. Odpowiedni element ćwierćtuszy wołowej.
Aby stek wyszedł miękki i delikatny musi być przygotowany z odpowiedniego elementu. Warto zwrócić uwagę na: polędwicę (zdecydowanie najdroższa, ponad 100 zł za kg, rostbef, rozbratel, antrykot.
3. Odpowiednie przygotowanie mięsa.
Mięso wołowe dobre jakości na stek jest bardzo wrażliwe na temperaturę. Dlatego też warto po wyjęciu z lodówki położyć je na około 15 minut. Następnie smażyć po około 1-1,5 minut z każdej strony na rozgrzanej patelni grillowej. Pamiętać należy o tym, aby sól i ewentualny pieprz dodać po smażeniu. Po zakończeniu smażenia również należy dać wołowinie dojść, kładąc ją do miseczki i przykrywając na kilka minut talerzem.

Moderator działu Odżywianie
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
Wychodzi twardy, bo może go zrobić dobrze nie umiesz?

Poszukuję książki "Na początku był głód" M. Konarzewskiego, gdyby ktoś miał egzeplarz na sprzedaż - proszę o kontakt mailowy ;)
Jedna z bardziej przemądrzałych osób na forum.
Mięsko soczyste, delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. Dokładnie takie jakie lubię. Teraz często je kupuję i przyrządzam, bo jest to bardzo proste i szybkie danie.
W kauflandzie też był paczkowany kilogramowy t-bone ale ponad 50 zł.
Zmieniony przez - anubis84 w dniu 2013-01-08 14:35:27
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.