Z czym jeść jaja kurze nie łącząc ich z węglowodanami? Próbowałem serek wiejski, sałata, pomidor i jajko ale nie było to dobre. Macie jakieś pomysły?
...
Napisał(a)
Jajka są nieodłącznym elementem naszej diety. Świetne źródło białka, tłuszczów, witamin i składników mineralnych. Wykorzystać je można na różne sposoby w naszych posiłkach, co jest niewątpliwym plusem ich zastosowania. W naszym kraju najpopularniejsze są jaja kurze. Rzadziej spożywa się kacze, gęsie, przepiórcze, czy strusie. Jednak popularność ich rośnie.
Jajka w 100 g mają około 147 kcal. Białko na poziomie 12,5%, tłuszcze 10%, węglowodany 1,1%. Woda w jajach stanowi 74,8% produktu.
Wśród sposobów, na jakie można przygotować jajka, są np.:
- na twardo,
- miękko,
- półmiękko,
- sadzone,
- w koszulkach,
- w kokilkach,
- w formie omletu,
- placka,
- jako dodatek do ciast,
- panierka do mięs/ryb.
Dodawać można do nich w zasadzie wszystko. Jeżeli ma to być posiłek białkowo - tłuszczowy, to można wybierać z następujących produktów:
- mięsa,
- ryby,
- nabiał,
- warzywa,
- odżywka białkowa.
Jeżeli zależy Ci na szczegółowych przepisach, to zapraszam do działu kuchnia sfd lub kuchnia potreningu.pl. Bez wątpienia znajdziesz w nich wiele różnych przepisów:
- https://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html,
- https://potreningu.pl/kitchen.

Jajka w 100 g mają około 147 kcal. Białko na poziomie 12,5%, tłuszcze 10%, węglowodany 1,1%. Woda w jajach stanowi 74,8% produktu.
Wśród sposobów, na jakie można przygotować jajka, są np.:
- na twardo,
- miękko,
- półmiękko,
- sadzone,
- w koszulkach,
- w kokilkach,
- w formie omletu,
- placka,
- jako dodatek do ciast,
- panierka do mięs/ryb.
Dodawać można do nich w zasadzie wszystko. Jeżeli ma to być posiłek białkowo - tłuszczowy, to można wybierać z następujących produktów:
- mięsa,
- ryby,
- nabiał,
- warzywa,
- odżywka białkowa.
Jeżeli zależy Ci na szczegółowych przepisach, to zapraszam do działu kuchnia sfd lub kuchnia potreningu.pl. Bez wątpienia znajdziesz w nich wiele różnych przepisów:
- https://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html,
- https://potreningu.pl/kitchen.

Moderator działu Odżywianie
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
Może warto po prostu podać je w inny sposób?
Raz na twardo, raz na miękko, może sadzone?
Raz na twardo, raz na miękko, może sadzone?
...
Napisał(a)
czemu nie mozesz ich łaczyc z weglami??
ja jadam róznie np. do sniadania i w ciagu dnia do ryzu/kaszy lub chleba
ja jadam róznie np. do sniadania i w ciagu dnia do ryzu/kaszy lub chleba

...
Napisał(a)
Samo jajko to troche mało jako posiłek. Bez węgli bo czytałem tu i też gdzie indziej że nie zdrowo łączyć grupe białkową z węglowodanami.
...
Napisał(a)
Podaj linka.
Prędzej nie łączy się węgli z tłuszczem, ale węgli z białkiem? Cyc i ryż idą do lamusa?
Prędzej nie łączy się węgli z tłuszczem, ale węgli z białkiem? Cyc i ryż idą do lamusa?

1
...
Napisał(a)
Nie pamiętam już gdzie to czytałem ale wiem że wegowodany są trawione w środowisku zasadowym, a bialka w kwaśnym i później białko sie gorzej wchłania z węglami czy jakoś tak i następują zaburzenia trawienia.
Np twaróg i kefir mimo że są białkowe należą należą do grupy neutralnej i można je łączyć ze wszystkim, owoce - większosc i warzywa (oprócz ziemniaków) też są neutralne, jajka i mięso należą do grupy białkowej, kasze i zboża do węglowodanowej. Tłuszcze (ale chyba nie wszystkie) też są neutralne.
Zmieniony przez - kashtaniak w dniu 2008-08-21 18:29:31
Np twaróg i kefir mimo że są białkowe należą należą do grupy neutralnej i można je łączyć ze wszystkim, owoce - większosc i warzywa (oprócz ziemniaków) też są neutralne, jajka i mięso należą do grupy białkowej, kasze i zboża do węglowodanowej. Tłuszcze (ale chyba nie wszystkie) też są neutralne.
Zmieniony przez - kashtaniak w dniu 2008-08-21 18:29:31
...
Napisał(a)
Dobra, myśle że troche można sobie odpuścić. Ale co sądzicie o takim posiłku: 3 pomidory, papryka, pół cebuli uduszone na patelni, do tego ugotowany ryż i jajko na twardo?
...
Napisał(a)
Ja zawsze jadam jajka z majonezem, koniecznie Kieleckim.
Zmieniony przez - dziczek1 w dniu 2008-08-21 18:33:51

Zmieniony przez - dziczek1 w dniu 2008-08-21 18:33:51
2
...
Napisał(a)
dokladnie kashtaniak mozesz sobie odpuscic i nie zaprzatac sobie glowy takimi rzeczami kazdy laczy wegle z bialkiem i nie narzeka na gorsza przyswajalnosc
...
Napisał(a)
kashtaniak
było cos takiego ale chodzi tu zeby nie łączyc duzych ilosci tłuszczy nasyconych z weglowodanami
było cos takiego ale chodzi tu zeby nie łączyc duzych ilosci tłuszczy nasyconych z weglowodanami

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!