Moze moj organizm nie przyswaja jajek ?
Moze moj organizm nie przyswaja jajek ?
Generalnie jajo kurze nie należy do "lekkich" posiłków, gdyż zawiera spore ilości tłuszczu. Dobrze więc, byś spróbował innej metody przyrządzania. Najkorzystniejszą opcją będą tutaj jajka gotowane na miękko. Ponadto warto zmniejszyć ich ilośc w posiłku i ocenić czy nie nastąpiła poprawa. Zjedzenie jajecznicy z 5 dużych jajek na maśle to spora ilość kcal i tłuszczu, więc nie ma się co dziwić, że siedzi na żołądku.
A co do samych jajek to są one świetnym źródłem pełnowartościowego białka i nie warto z nich rezygnować-chyba że mamy ku temu poważne przeciwwskazania.
Białko zawarte w jajku to w 90 procentach woda. 9% stanowią aminokwasy, a około 1% to węglowodany. Białko jajka jest niskokaloryczne. W 100 gramach znajduje się jedynie 45 kcal.
Żółtko jajka składa się w 2/3 z tłuszczów. Towarzyszą im witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Żółtko jest bogate w składniki odżywcze i energetyczne. W 100g żółtka znajduje się około 350kcal.
Średniej wielkości jajko, ważące około 55 gram bez skorupki, dostarcza 78 kcal. Z czego aż 7g to białko, prawie 5,5g tłuszczu.
Pozdrawiam

„I would like to be the first man in the gym business to throw out my scale. If you don't like what you see in the mirror, what difference does it make what the scale says?„
Pilny student Vincea.
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
Często śniadanie jemy w pośpiechu do szkoły / pracy - skutek tego taki , że czujemy przepełnienie w żołądku , czasami mamy wzdęcia oraz zgagę .
Jeśli nie możesz jeść jajek , zastąp je czymś innym .
pzdr.
"życie idioty to nie bułka z masłem"
Aczkolwiek jak zacząłem regularnie je jeść z chrzanikiem to nie zauważyłem już takich objawów!
Co do gazów może związane z ilością siarkowego aminokwasu (metioniny i cysteiny) która jest większa niż ilość ustrojowa.
zdrowia
ryż, jajecznica, makaron, sałatka i problemów z tym nie mam

a dawniej to massacraaaaaaaa

--=Zanim zadasz kolejne pytanie na forum=--
http://www.sfd.pl/Pierwsza_Wizyta_Jasia_na_FORUM-t355004.html
"Jak nie wiesz to się dowiedz, wpierw pomyśl potem powiedz..."

Zmieniony przez - Zixy w dniu 2008-01-25 22:22:13
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno kiedy umrzesz...
jak masz problemy z jedzeniem wmiesznaym do potraw, do przed posiłkiem, na łyżeczkę, do buzi, pogryź trochę i połknij....

Możesz kupić espumisan, lecz niewiele to daje...
--=Zanim zadasz kolejne pytanie na forum=--
http://www.sfd.pl/Pierwsza_Wizyta_Jasia_na_FORUM-t355004.html
"Jak nie wiesz to się dowiedz, wpierw pomyśl potem powiedz..."