Szacuny
0
Napisanych postów
122
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
3150
Witam ,od miesiąca czasu mam taki problem ,nie wiem co może być przyczyną, odstawiłem kosmetyki ale najwidoczniej to nie przez nie ,czy Cortineff by na to pomógł?
Zwykle jest mocno widoczne, dziś już nie ale wraca ,zwykle w tym miejscu skora bywa piekąca jak czymś posmaruje ,np jakimś nawilżającym kremem ,do dermatologa nie mam zbytnio czasu ,wolę zadzwonić do lekarza i odebrać kod tak po prostu.
To podłoże alergiczne czy coś więcej ? Z góry dzięki za odpowiedź
Zmieniony przez - pytoN9 w dniu 2023-06-02 08:39:58
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
12438
Napisanych postów
161886
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1240230
Opisane przez Ciebie objawy mogą wskazywać na różne przyczyny. Skóra piekąca i widoczne zmiany mogą być związane z reakcją alergiczną, stanem zapalnym lub innymi schorzeniami skórnymi. Rzeczywiście, pewne kosmetyki mogą wywoływać podrażnienia lub reakcje alergiczne, ale skoro już odstawiłeś kosmetyki, a objawy nadal występują, może istnieć inna przyczyna.
Cortineff to lek zawierający hydrokortyzon, który jest kortykosteroidem. Może pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych i reakcji alergicznych skóry, jednak jak nie wyeliminujesz przycvzyny to efekt bedzie dorazny.
Wizyta u dermatologa jest zalecana w przypadku trwających i nasilających się objawów skórnych, jak i wykonanie testu alergicznego, bo faktycznie moze to byc powiązane z problemami właśnie z ekspozycja na alergen.
Szacuny
106288
Napisanych postów
378294
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
1711520
Miałem coś podobnego naście lat temu jakieś grzybicze to było dostałem jak pamiętam clotromazolum do smarowania i przeszło najgorsze że powracało co jakiś czas ze 2-3 lata ale później zniknęło na stałe i już naście lat jest ok
Szacuny
0
Napisanych postów
122
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
3150
lodzianin1
Miałem coś podobnego naście lat temu jakieś grzybicze to było dostałem jak pamiętam clotromazolum do smarowania i przeszło najgorsze że powracało co jakiś czas ze 2-3 lata ale później zniknęło na stałe i już naście lat jest ok
Dzięki za wskazówkę, postaram się to załatwić. Możliwe że się tym zaraziłem od jakiejś syrenki ?
Szacuny
6313
Napisanych postów
78019
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766910
Niestety, ale na zdjęciu które wrzuciłeś praktycznie nic nie widać. Zrobiłeś je tak, jakbyś chciał utrudnić nam maksymalnie obserwacje zmian na Twoich ustach. Nic tutaj nie ma, co mógłby budzić jakiekolwiek wątpliwości. Skoro jednak w praktyce usta są wysuszone, to najwyraźniej potrzebują nawilżenia, więc warto wybrać się do apteki i specjalista na pewno coś Tobie doradzi pod tym kątem. Jeżeli to nie pomoże, to niestety pozostaje wizyta u lekarza specjalisty, czyli dermatologa. Ciężko nam będzie strzelać co to może być.