Szacuny
20
Napisanych postów
672
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
18387
Mam taki problem, że zalega mi kawałek jedzenia gdzieś w gardle - czuję to mniej więcej w tym miejscu, gdzie czuć np. ból gardła podczas przeziębienia <gdzieś koniec przegrody nosowej>. Pokarm tam zalega i co gorsza - nie da się go wydmuchać/wciągnąć. Kichałem, kaszlałem, chrumkałem i smarkałem, ale nic nie dało Co gorsza zdarza mi się to dosyć często... Czytałem gdzieś, że może być to powiązane z migdałkami - rzeczywiście tak jest? Jak można temu zaradzić? Pozbyć się tego?
Szacuny
4064
Napisanych postów
45443
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
348504
Witam
Najlepiej skonsultować się w tej sprawie ze specjalistą, który wykona odpowiednie badania i zdiagnozuje problem. Przez forum internetowe nie jesteśmy w stanie nic ocenić.
Możliwe, że to kamienie migdałkowe. Mają one najczęściej rozmiary kilkumilimetrowe choć zdarzają się i kilkucentrymetrowe, które mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia. W przypadku tak dużych kamieni może dojść do reakcji zapalnej, powiększenia migdałków, wrażenia obecności ciała obcego. Mają one różną barwę, od kremowej poprzez żółtawą i lekko zieloną. Są one miękkie.
Kamienie migdałkowe mają bardzo nieprzyjemny zapach i często powodują nieświeży oddech. Związane jest to z zawartością lotnych związków siarki.
Pozdrawiam
Zmieniony przez - ronie220 w dniu 2018-01-23 11:19:48
„I would like to be the first man in the gym business to throw out my scale. If you don't like what you see in the mirror, what difference does it make what the scale says?„
Szacuny
4
Napisanych postów
1
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
2
Odświeżam
Mam podobny problem otóż od pewnego czasu mam nie świerzy oddech po pewnym czasie zacząłem odczuwać ze coś mam w gardle po 5 min odchrząkiwania udało mi była to jakaś mała drobina pokarmu po powąchaniu okazało się ze to jest przyczyna tego nie świerzego oddechu niestety okazało się ze jest tego więcej i nadal się to osadza. Prosił bym o jaka rade jak się tego pozbyć z góry dziękuję ;)