Witam, często spotykam się z opiniami na forum że płatki owsiane w dużych ilościach (około 100g.) powodują problemy trawienne, czy płatki orkiszowe lub żytnie tych problemów nie wywołują? Chodzi mi o to że łatwiej mi czerpać węgle z płatków niż z kasz czy ryżu, czy mógłbym np. rano jadać szejka z 80g. płatków owsianych a na kolacje omleta z jajek i 80g. płatków żytnich/orkiszowych?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
LordwaisRozumiem ze ta kasze trzeba ugotowac przed spozyciem?
W sensie, że ugotowa to tak. Trzeba. Jednak nie ma konieczności od razu przed spożyciem. Możesz wcześniej.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Płatki owsiane mogą powodować problemy trawienne. Tak samo jak i ryż, kasze, czy pieczywo. Nie widzę konieczności ich eliminacji. Warto jednak urozmaicać dietę.
http://m.sfd.pl/WĘGLOWODANY,_jakie_wybierać_Z_czego_czerpać_-t1135388.html
Zmieniony przez - domer w dniu 2017-09-28 18:26:04
http://m.sfd.pl/WĘGLOWODANY,_jakie_wybierać_Z_czego_czerpać_-t1135388.html
Zmieniony przez - domer w dniu 2017-09-28 18:26:04
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
W moim przypadku platki owsiane z rana poteguja apetyt na caly dzien. Nie zauwazylem zadnych innych efektow ubocznych.
...
Napisał(a)
"mogą" nie od razu muszą
owsiane na wiele osób działają (w dużych ilościach) niekorzystnie, pojawiają się wzdęcia, niestrawności, czy przelewanie w brzuchu.

W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html
...
Napisał(a)
blue_hope"mogą" nie od razu musząowsiane na wiele osób działają (w dużych ilościach) niekorzystnie, pojawiają się wzdęcia, niestrawności, czy przelewanie w brzuchu.
W takim razie czy mogę zjeść około 80g owsianych rano i 80g żytnich/orkiszowych wieczorem? Chodzi mi o skład, zawartość itp. czy nie będzie to praktycznie tak jakbym zjadł 160g owsianych przez dzień
Zmieniony przez - ajron616 w dniu 2017-09-29 09:50:11
...
Napisał(a)
Zwróć uwagę, że każde płatki, to mimo wszystko produkt przetworzony, warto korzystać z innych, jak od czasu do czasu zdarzy Ci się jeść, nie widzę problemu, ale dobrze sobie dozować, albo wymieniać np. na płatki jaglane, czy gryczane, które aż tak nie obciążają układu pokarmowego.
1
W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html
...
Napisał(a)
Dobre pytanie. Ja właśnie po płatkach owsianych jesteś ociężały tzn na brzuchu jest ciężko i czuję że dłużej je trawie.
Jaglane lepsze?
Jaglane lepsze?
Siła jest bogiem, trening nałogiem, rzeźba zabawą a masa podstawą...
...
Napisał(a)
blue_hopeZwróć uwagę, że każde płatki, to mimo wszystko produkt przetworzony, warto korzystać z innych, jak od czasu do czasu zdarzy Ci się jeść, nie widzę problemu, ale dobrze sobie dozować, albo wymieniać np. na płatki jaglane, czy gryczane, które aż tak nie obciążają układu pokarmowego.
To co w takim razie nie jest przetworzone? xD wychodzi na to że chyba wszystko jest, bardzo lubię płatki i chciałbym je jeść codziennie obawiam się tylko tych potencjalnych problemów jelitowych.
...
Napisał(a)
ajron616blue_hopeZwróć uwagę, że każde płatki, to mimo wszystko produkt przetworzony, warto korzystać z innych, jak od czasu do czasu zdarzy Ci się jeść, nie widzę problemu, ale dobrze sobie dozować, albo wymieniać np. na płatki jaglane, czy gryczane, które aż tak nie obciążają układu pokarmowego.
To co w takim razie nie jest przetworzone? xD wychodzi na to że chyba wszystko jest, bardzo lubię płatki i chciałbym je jeść codziennie obawiam się tylko tych potencjalnych problemów jelitowych.
Przecież nikt Ci nie każe ich eliminować, wymieniaj po prostu je na jaglane, orkiszowe czy gryczane, bo po jakimś czasie Ci się znudzą same owsiane.
...
Napisał(a)
Poszedlem za radami i chcialem zaopatrzec sie w zamienniki platek owsianych, niestety bardzo ciezko je dostac gdziekolwiek. Aktualnie Pani ze sklepu ECO ma mi zamowic chyba gryczane.
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!