Ucho zapaśnika a więc tzw. ucho kalafiorowate to nabyte zniekształcenie małżowiny usznej powstałe w wyniku następstw urazu mechanicznego ucha zewnętrznego. Przyczyną jest najczesciej uraz małzowiny powstały podczas walk w zapasach, boksie, MMA czy rugby.
W uchu powstaje krwiak, który znajduje się pomiędzy chrząstką małzowiny usznej a ochrzęstną. Oddziela to obie struktury od siebie i uciska na otaczające je tkanki.
Chrząsta w wyniku tego jest niedokrwiona i częściowo obumiera. Powstaje na jej miejsce tkanka łączna włóknista. Pozostawia to zniekształcenia, które przypomina kwiat kalafiora.
Jak to wyleczyć ?
Leczenie bedzie skuteczne jeśli zostanie podjęta bardzo szybko. Najczęściej trzeba usunąć krwiaka. W późniejszej kolejności zakładany jest specjalny uciskowy opatrunek. Zmniejsza to rozprzestrzenianie się uszkodzeń.
Pozdrawiam

Zmieniony przez - ronie220 w dniu 2018-01-20 09:49:13
„I would like to be the first man in the gym business to throw out my scale. If you don't like what you see in the mirror, what difference does it make what the scale says?„
Pilny student Vincea.
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
Judocy nie pytaja ile jest wrogow, tylko gdzie oni sa

Gory upajaja.Czlowiek uzalezniony od nich jest nie do wyleczenia.Mozna pokonac alkoholizm,narkomanie,slabosc do lekow.
Fascynacji gorami nie można.

w tych ochraniaczach na uszy specjalnych

http://www.sfd.pl/temat261925/ <-- linki do pelnometrazowych filmow ze znanymi kulturystami :)
I Nie Ma Srania ! %) (c)

http://www.sfd.pl/temat261925/ <-- linki do pelnometrazowych filmow ze znanymi kulturystami :)
I Nie Ma Srania ! %) (c)
Taki uraz może mieć miejsce w ielu przypadkach-
od ucisku o matę, od wyrywania głowy z duszenia, od normalnego uderzenia w ucho. Ja np. najpierw wyrwałem głowę z gilotyny i naruszyłem lekko ucho(nie naderwałem, nauruszyła się sama małżowina), potem kolega dołożył mi w nie kolanem. Konsekwencje były nieciekawe, ale na ogół kalafior nie jest groźny(tylko mało estetyczny).
Gory upajaja.Czlowiek uzalezniony od nich jest nie do wyleczenia.Mozna pokonac alkoholizm,narkomanie,slabosc do lekow.
To tez zalezne jest od osobistych predyspozycji poszczegolnych ludzi,jednym sie to robi innym nie.
Grappling
Mi odsysali rope i krew niemalże na żywca, nic ciekawego, zapewniam.