Szacuny
436
Napisanych postów
2520
Wiek
27 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
266183
Tylko skutki wychodzą przez tyłek, czy czujesz problemy na jelitach? Najprościej zacząć od eliminacji przypuszczalnych i najczęściej pojawiających się alergenów/substancji antyżywieniowych, typu nabiał, cukier, gluten itp.
Szacuny
3905
Napisanych postów
3700
Wiek
28 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
151192
Vivomixx 1/2 saszetki dziennie Napary z mięty Kapusta kiszona lub ogórki kiszone, a nawet sok z nich Ocet jabłkowy przed posiłkami Błonnik (oprócz źródeł zbożowych np. błonnik kokosowy) Ograniczyć gazowane napoje Ograniczyć nabiał/gluten/"gnijące" owoce np. jabłka Zwiększyć aktywność Odstawić orale i środki powodujące problemy z metylacją/jelitami/mikroflorą
Szacuny
354
Napisanych postów
953
Wiek
125 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
53586
Najczęściej jest to problem ze stanem flory jelitowej, a wtedy... " 1-2 posiłki z kapustą lub ogórkami kiszonymi" - to najgorsze co można zrobić. Kapusta to produkt o wysokiej zawartości FODMAPs, więc będzie prowokować fermentacje bakteryjną... Najlepiej po prostu zbadać się w kierunku przerostu bakteryjnego jelit (SIBO), masz do wyboru testy wodorowe lub kolonoskopię z pobraniem wycinków do analizy laboratoryjnej. Następnie robimy badania w kierunku alergii/nietolerancji pokarmowych - choć tak naprawdę nietolerancji nie da się za bardzo wykryć w badaniach, gdyż nie biorą w niej udział przeciwciała systemu odpornościowego, więc zostają próby prowokacyjne - czyli wykluczamy dany, potencjalny produkt mogący wywoływać nietolerancję przynajmniej na 5 dni (ważne!), gdyż nietolerancja działa "z opóźnionym zapłonem" tzn. możemy zjeść produkt wywołujący nietolerancję, a objawy pojawią się dopiero za 2-3 dni. Należy prowadzić dzienniczek pokarmowy i notować wszystko co jemy (nawet przyprawy + skład produktów gotowych). Potem staramy się namierzyć winowajcę. Takich potencjalnych substancji może być kilka... Najlepszą metodą jest po prostu przejście na dietę low-FODMAPs z wyłączeniem najpopularniejszych alergenów i próby prowokacyjnej - to jest za darmo + najbardziej wiarygodna metoda.
"Błonnik (oprócz źródeł zbożowych np. błonnik kokosowy)" - również niezbyt polecam. Większość rodzajów błonnika jeszcze pogarsza stan, jeśli mamy do czynienia z zaburzeniami równowagi flory bakteryjnej. Oczywiście, jeśli są to "zwykłe" zaparcia związane z niedoborem błonnika w diecie, to ok. W przypadku SIBO jednym z niewielu bezpiecznych rodzajów błonnika w suplementacji jest błonnik z akacji.
Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-05-02 08:24:23
Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-05-02 08:27:03