Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Zaparcia - porady

temat działu:

Zdrowie i Uroda

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 560

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 10 Na forum 153 dni Przeczytanych tematów 132
Witam,
Mam problem z zaparciami. Mianowicie od ponad roku, czyli dokładnie w tym samym momencie kiedy zacząłem ćwiczyć czyli wdrożyłem dietę wysokobiałkową oraz mniej przetworzoną.
Problem polega w tym, że niezależnie czy byłem na redukcji, gdzie średnio spożywałem 2500 kcal czy na masie gdzie obecnie jem 3400 kcal to i tak te zaparcia występują. Mianowicie, przez większość tego okresu (12 miesięcy) załatwiałem się średnio raz na 2-3 dni, dodatkowe sesji w łazience były długie oraz strasznie musiałem napierać, aby coś ze mnie wyszło. Teraz, mimo, że załatwiam się już regularniej, czyli jest postęp to wciąż jak na taką ilość jedzenia to uważam, iż to za rzadko, a brakuje już mi pomysłów co mogę zrobić w tym temacie, aby się poprawiło.

Byłem dwa razy u różnych gastrologów, od jednego usłyszałem, że to wina białka (spożywam go około 2,4g/kg masy ciała) oraz wszelkich odżywek białkowych.
Natomiast od drugiego usłyszałem, że to wina złego błonnika w diecie, czyli według lekarza głównym źródłem błonnika powinien być: groch, fasola oraz bób zamiast wszelkich produktów wieloziarnistych czy owoców/warzyw.
Z usg wątroby, badania krwi oraz z zabiegu kolanoskopi nic nie wynikło.

Po drodze próbowałem różnych metod, jak np.
1. Ograniczenie wszelkich do minimum;
2. Zmaksymalizowanie błonnika w diecie, czyli spożywanie około 60g dziennie;
3. Zminimalizowanie błonnika w diecie, do 30g;
3. Stosowanie priobiotyku ;
4. Zwiększenie aktywności fizycznej.
5. Dawkowanie Debutri Forte (maślan sodu).
6. Odstawienie odżywek białkowych na miesiąc (zalecenia lekarza)
Nic z tego nie przyniosło większego rezultatu.

Aktywność u mnie wygląda tak:
Robię około 50 min cardio tygodniowo (teraz na masie się to zmniejszyło, wcześniej na redukcji robiłem 100 minut, a wtedy największy był problem)
Pije między 4-5l wody dziennie.

Zmieniony przez - Marcin_565 w dniu 2024-11-25 19:52:39
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12435 Napisanych postów 161881 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1240210
Siemka
Wysoka podaż białka może czasami spowalniać motorykę jelit, zwłaszcza jeśli towarzyszy jej niski poziom węglowodanów. Trawienie białek generuje produkty przemiany azotowej, które mogą wpływać na perystaltykę jelit, jeśli nie towarzyszy im odpowiednia ilość błonnika i płynów. Co do błonnika próby maksymalizowania lub minimalizowania błonnika mogły nie uwzględniać właściwego rodzaju błonnika. Błonnik nierozpuszczalny (np. z produktów pełnoziarnistych) zwiększa objętość stolca, podczas gdy błonnik rozpuszczalny (np. z roślin strączkowych) zmiękcza stolec i wspiera motorykę.

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12435 Napisanych postów 161881 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1240210
Pomimo stosowania probiotyków, nierównowaga mikroflory jelitowej może nadal występować, zwłaszcza przy diecie bogatej w białka zwierzęce. Niektóre szczepy bakterii jelitowych potrzebują większej ilości błonnika i prebiotyków, aby prawidłowo funkcjonować. Choć spożywasz 4–5 litrów wody dziennie, nadmiar wody bez zbilansowanych elektrolitów (np. sodu, potasu, magnezu) może paradoksalnie osłabiać regularność wypróżnień.

Zrównoważ podaż błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego, celując w 30–40 g/dzień, z czego co najmniej 50% powinno pochodzić z błonnika rozpuszczalnego.
-Błonnik rozpuszczalny: owies, fasola, soczewica, bataty, nasiona chia.
-Błonnik nierozpuszczalny: produkty pełnoziarniste, warzywa liściaste, skórki owoców.

Rozważ dodanie suplementu łupiny babki jajowatej w dawce 5–10 g dziennie.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Włącz do diety produkty fermentowane, takie jak kefir, kiszona kapusta, kimchi czy naturalny jogurt, które dostarczą naturalnych probiotyków. Wprowadź prebiotyki, takie jak inulina (obecna w bananach, cebuli, czosnku), które odżywiają korzystne bakterie jelitowe.

Suplementy wspomagające
-Cytrynian magnezu: łagodny środek zmiękczający stolec.
-Senna lub cascara sagrada (krótkoterminowo): ziołowe środki przeczyszczające mogą przynieść ulgę, gdy dieta nie daje oczekiwanych rezultatów.
-Enzymy trawienne: wspierają rozkład białek, zmniejszając obciążenie układu pokarmowego.

Chociaż wcześniejsze badania nie wykazały nieprawidłowości, jeśli objawy będą się utrzymywać, warto omówić bardziej szczegółowe badania, np. w kierunku zaparć z powolnym pasażem jelitowym lub subtelnych postaci zespołu jelita drażliwego (IBS-C).

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Siemka, dzięki za odpowiedź

Zaczynając od początku to:
1. Dziennie jem około 550-630g węglowodanów.
2. Z tym błonnikiem rozpuszczalnym i nierozpuszczalnym to tak jest 50/50, obecnie jem około 50-55g dziennie z czego połowa jest właśnie z takich produktów jak (płatki owsiane, ciemne pieczywo, owoce i tutaj dominują jabłka, gruszki i banany, ale nie tylko bo również kaki, kiwi oraz wszelkie inne owoce leśne) wszelkie owoce zjam ze skórka jak jabłka, kiwi itp. Owoców jest tak średnio 400g dziennie, z warzyw to będzie tak około 400-500g.
3. Co do źródeł białka to pojawia się trochę tego mięsa, ale raczej przeważa białko z nabiału, tak myślę, że połowa jest z mięsa/ryb a reszta to nabiał i wszelekie białko rośline z ryżu, pieczywa itp.
4. Jogurt naturalny występuje w mojej diecie w miarę często, ale to i tak nie pomogło.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Bardzo ciężko mi jeść mniej niż te 50g błonnika dziennie, może brzmieć to zabawnie, ale bardzo lubię te produkty i mimo, że to jest duża różnicy w smaku czy zjem płatki ryżowe czy owsiane, to nie chciałbym z nich rezygnować.
Pytanie inne, bo z moich obserwacji czy ilość posiłków w ciągu dnia ma duże znaczenie do tego, bo zauważyłem, że jak jem mniej niż 3 posiłki w ciągu dnia, to prawdopodobnie nie załatwię się następnego dnia. Nie zawsze tak jest, ale czasem się zdarza, że właśnie nie mogę się załatwić następnego dnia, jak poprzedniego zjadłem bardzo dużą kolację przed snem.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Siemka ponownie :)
Spożywasz około 50-55 g błonnika dziennie, z równym podziałem między rozpuszczalny i nierozpuszczalny. To ilość wysoka, ale niekoniecznie problematyczna, szczególnie jeśli Twój organizm dobrze toleruje błonnik. Niemniej jednak nadmiar błonnika nierozpuszczalnego (np. z pieczywa pełnoziarnistego) w połączeniu z dietą wysokobiałkową może zwiększać objętość mas kałowych, co w niektórych przypadkach utrudnia ich pasaż przez jelita - pisząc wprost może betonować kichy i powodować zaparcia.

Twoja obserwacja dotycząca liczby posiłków jest bardzo trafna. Mniejsza liczba posiłków, zwłaszcza gdy jesz dużą kolację przed snem, może wpływać na funkcje jelit. Gdy spożywasz duże porcje jedzenia na raz, jelita mogą potrzebować więcej czasu na przetworzenie treści pokarmowej, co opóźnia pasaż i może prowadzić do zaparć. Tutaj faktycznie musisz sluchac swojego ciala

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Co do błonnika:

Nie rezygnuj z ulubionych produktów, ale spróbuj zmniejszyć ilość błonnika nierozpuszczalnego na korzyść rozpuszczalnego, który działa łagodniej na jelita.
Ogranicz ilość pełnoziarnistego pieczywa na rzecz np. chleba żytniego na zakwasie. Zamiast płatków owsianych codziennie, spróbuj raz lub dwa razy w tygodniu włączyć płatki ryżowe, które są lekkostrawne. Dodaj więcej źródeł błonnika rozpuszczalnego, takich jak nasiona chia, siemię lniane mielone czy awokado. Rozważ zamianę części nabiału na źródła białka roślinnego, takie jak soczewica, ciecierzyca czy tofu, które również dostarczają błonnika. Zamiast jogurtu naturalnego codziennie, spróbuj kefiru lub maślanki, które mogą lepiej wspierać florę bakteryjną jelit.

Spożywanie dużych posiłków na kolację może spowalniać pasaż jelitowy. Spróbuj zrezygnować z ciężkich dań wieczorem i wrzuć sobie dodatkowo ciepły napar, np. z kopru włoskiego, mięty pieprzowej lub rumianku.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Dodam, że przed zmianą żywienia, co może zabrzmieć śmiesznie, ale wtedy jadłem wiadomo byle co, często dużo cukrów oraz niezdrowych tłuszczy to nigdy nie miałem problemów właśnie z zaparciami. Wina musi leżeć albo w białku albo właśnie w błonniku, że mój organizm nie wyrabia z nim, ale kiedy starałem się ograniczyć co prawda był to tylko tydzień, ale średnia (według aplikacji, więc nie możemy na to patrzeć jako bardzo rzetelne źródło) wynosiła 35g, czyli przy 3600 kaloriach to ciężko mieć mniej tego błonnika nawet jak się nie skupia na nim.

Mimo takich kalorii to przeważnie zamykam się właśnie 3-4 posiłkach, nawet bardzo rzadko dojdzie to tych 2 na dzień, co jak napisałeś nie sprzyja, więc musze nad tym popracować.
Stosowałem właśnie nasiona chia, ale odstawiłem, bo bałem się, że to może być powodem, ale skoro on się wlicza do tego rozpuszczalnego to z powrotem wdrożę go do swojej diety.

https://www.zywieniemistrzow.pl/blonnik-rozpuszczalny-tabelka/ czy to jest rzetelna tabelka?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Jeszcze pytanie dodatkowe w sprawie słodzików. Czy w tych wszystkich proteinowych serkach, puddingach itp. albo w napojach zero jak 4move czy osshee występują słodziki które moge zaszkodzić i właśnie pogłębiać te zaparcia lub jakkolwiek na nie wpływać?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Szacuny 6313 Napisanych postów 78010 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 766861
Pierwszym co przychodzi do głowy patrząc na Twój opis jest zbyt duża ilość błonnika w Twojej diecie. Skoro wcześniej, prawdopodobnie spożywałeś go sporo mniej, podobnie jak i ilości kalorii, oraz białka, to układ trawienny reaguje właśnie w ten sposób. Warto jest w takiej sytuacji ograniczyć źródła pełnoziarniste węglowodanów i zmniejszyć ilość błonnika.

Poza tym, sugeruję również zmniejszyć ilość spożywanego białka (jak najbardziej można kształtować sylwetkę przy niższej podaży), oraz zwiększyć ilość spożywanych płynów.

Moderator działu Odżywianie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Ból w okolicy barku przy pierwszych powtórzeniach na wyciskaniu

Następny temat

Zaburzenia potencji - porady

Alldeynn
Polecane artykuły