Szacuny
5
Napisanych postów
20
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
2477
Cześć Wszystkim,
nie wiem, czy zadaje pytanie w odpowiednim dziale, ale nigdzie nie widzę działu "Sporty walki", więc napiszę tutaj. Mam dwa pytania do osób trenujących zapasy. Ja uprawiam judo/jiu-jitsu (od wielu lat, ale amatorsko), ale bardzo lubię oglądać zapasy - oglądam KLZ i na YouTube walki zapaśnicze w Rosji oraz filmy z treningów zapaśniczych Zainteresowało mnie:
1. Co nosi się pod kostiumem zapaśniczym? ;). Zawodnicy w KLZ mają chyba zwykłą bieliznę, ale na turniejach w Rosji na pewno nie ;).
2. Czy kostiumy zapaśnicze są niewygodne? Bo, jak widzę na filmach z treningów, zawodnicy często trenują w koszulkach i szortach albo w samych szortach.
Ciekawi mnie też, co zjadacie po ważeniu a przed walką (wiadomo, że większość zawodników jest po kilku-kilkunastu dniach zbijania wagi. A także, jakie triki stosują zawodnicy w czasie walki, żeby psychicznie zdołować przeciwnika - a może nie stosują żadnych? Domyślam się, że w czasie walki nie można nic mówić?
Przepraszam z góry, jeżeli moje pytania wydają się komuś śmieszne, ale na serio zainteresowały mnie zapasy i chcę jak najwięcej o nich wiedzieć a na ww. pytania nie udało mi się nigdzie znaleźć odpowiedzi.
pozdrawiam
Zmieniony przez - blackblack w dniu 2017-12-31 11:03:55
Szacuny
1012
Napisanych postów
5430
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
137204
Zapaśnicy to nadludzie którzy jedzą co innego niż inni sportowcy? A czym się różni ładowanie zapaśnika od innego sportowca?;)
A zachowania w czasie walki są limitowane regulaminem, chodzisz na judo to chyba wiesz co wolno a czego nie na macie. Nawet na KSW gadanie i obrażanie przeciwnika jest zakazane
2
,,Ludzie chwytają za miecz, by ukoić rany na duszy, których doznali w przeszłości. I by umrzeć z uśmiechem na ustach".
Szacuny
409
Napisanych postów
2089
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
111617
Gats, patrząc na nich czasem mam wrażenie, że to nadludzie. Wielokrotnie powtarzałem, że to jedni z najbardziej wszechstronnych atletów. A po ważeniu to od razu woda albo coś co szybko nawodni organizm. Później dobre węglowodany (ryż, owsianka, makarony itd.). Czasem też jakiś batonik po drodze. Mówię to z doświadczenia w sportach "stójkowych", niemniej zgaduje, że zapaśnicy podobnie postępują.
Szacuny
409
Napisanych postów
2089
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
111617
Myślę, że można porównać obie te dyscypliny. Każda z nich skupia się na nieco innych zdolnościach niemniej w ogólnym rozrachunku są podobne. Zauważyłem, że Jędrzejczyk w swoich porównaniach skupia się przede wszystkim na sportach zespołowych. I w takim zestawieniu faktycznie futbol amerykański czy rugby wypadają dobrze.
Szacuny
17763
Napisanych postów
132940
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
1464506
1 ten strój jest tak dopasowany do ciała że bielizna zbędna
2 pewnie trenują w spodenkach bo to trening a nie zawody czy jakiś sparing
3 ładowanie jak w każdych sportach walki
2
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Szacuny
5
Napisanych postów
20
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
2477
anubis84
1 ten strój jest tak dopasowany do ciała że bielizna zbędna
2 pewnie trenują w spodenkach bo to trening a nie zawody czy jakiś sparing
3 ładowanie jak w każdych sportach walki
Dzięki za odpowiedź - tak mi się właśnie wydawało, że niektórzy zawodnicy (zwłaszcza na zawodach w Rosji) walczą tylko w kostiumie ;). Trochę trudno jest mi to sobie wyobrazić ;).
Szacuny
1012
Napisanych postów
5430
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
137204
Wiesz, na filmikach instruktażowych produkcji ZSRR sprzed 30 lat ćwiczą w kostiumie bo 30 lat temu rashów nie było:) Ludzie ćwiczą w rashach na treningach bo one nie krępują ruchów + obściskiwanie się ze spoconym, zakrwawionym partnerem jest niehigieniczne i niezdrowe;) Na zawodach obowiązuje zaś kostium regulaminowy, proste.
2
,,Ludzie chwytają za miecz, by ukoić rany na duszy, których doznali w przeszłości. I by umrzeć z uśmiechem na ustach".