Postanowiłam podzielić się własnym przepisem na super danie.
ZAPIEKANKA Z RYŻEM, SCHABEM I PIECZARKAMI
Składniki:
-schab bez kości lub pierś z kurczaka (ilość w zależności od potrzeb)
-jedna duża cebula
-250g pieczarek, (jak ktoś lubi można więcej)
-ryż brązowy (1 saszetka)
-przyprawy
-majonez light
Całość przygotowujemy w naczyniu żaroodpornym bez przykrywania.
1.Najpierw kroimy cebulę w kosteczkę i wykładamy na dnie naczynia
2.Kroimy mięsko na kotlety (oczywiście tłuczemy żeby było bardziej miękkie), przyprawiamy do smaku (ja używam różnych ziół:bazylia,oregano,tymianek,koper,mięta zielona,papryka łagodna lub ostra,czosnek itp. lub używamy zwykłego delikatu, tam jest wszystko razem)
3.tak doprawione mięsko surowe układamy na cebuli - kotlet obok kotleta, nie jeden na drugim (tu przydaje się duże naczynie, żeby chociaż 3 kotlety się zmieściły, bądź robić w dwóch naczyniach)
4.gotujemy ryż na pół miękko i gorący układamy na mięsku
5.teraz pieczarki, oczywiście pokrojone w plasterki (wedle uznania surowe bądź podsmażone na łyżce oliwy z oliwek)[ja wolę opcję nr 2] - układamy na wierzchu
6.na koniec smarujemy całą górę cieniutko majonezem light
wkładamy do pieca 180st na około 45 minut
gotowe
PS> można oczywiście zrezygnować z ryżu, też jest pyszne.
Wybaczcie, ale wartości odżywczych nie podam, może ktoś umie obliczyć to proszę dodać
SMACZNEGO
ZAPIEKANKA Z RYŻEM, SCHABEM I PIECZARKAMI
Składniki:
-schab bez kości lub pierś z kurczaka (ilość w zależności od potrzeb)
-jedna duża cebula
-250g pieczarek, (jak ktoś lubi można więcej)
-ryż brązowy (1 saszetka)
-przyprawy
-majonez light
Całość przygotowujemy w naczyniu żaroodpornym bez przykrywania.
1.Najpierw kroimy cebulę w kosteczkę i wykładamy na dnie naczynia
2.Kroimy mięsko na kotlety (oczywiście tłuczemy żeby było bardziej miękkie), przyprawiamy do smaku (ja używam różnych ziół:bazylia,oregano,tymianek,koper,mięta zielona,papryka łagodna lub ostra,czosnek itp. lub używamy zwykłego delikatu, tam jest wszystko razem)
3.tak doprawione mięsko surowe układamy na cebuli - kotlet obok kotleta, nie jeden na drugim (tu przydaje się duże naczynie, żeby chociaż 3 kotlety się zmieściły, bądź robić w dwóch naczyniach)
4.gotujemy ryż na pół miękko i gorący układamy na mięsku
5.teraz pieczarki, oczywiście pokrojone w plasterki (wedle uznania surowe bądź podsmażone na łyżce oliwy z oliwek)[ja wolę opcję nr 2] - układamy na wierzchu
6.na koniec smarujemy całą górę cieniutko majonezem light
wkładamy do pieca 180st na około 45 minut
gotowe
PS> można oczywiście zrezygnować z ryżu, też jest pyszne.
Wybaczcie, ale wartości odżywczych nie podam, może ktoś umie obliczyć to proszę dodać
SMACZNEGO