Szacuny
4
Napisanych postów
90
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
807
Witam chciałbym schudnąć, lecz boje się też że źle to robię. Ważę 152kg, wzrost 176cm 28lat. Zacząłem z 1800kcal i schudłem w kilka dni 5kg ale nie tędy droga bo wiem że nie jest to dl mnie zdrowe, staram się teraz jeść 2500kcal ale to chyba też za mało. Ciężko mi jeść więcej kalorii, ponieważ jem dużo warzyw chude mięso, sery białe, jogurty z małą zawartością tłuszczu itd. Ogólnie zdrowe rzeczy z małą kalorycznością. Czy taka ilość kalorii nie odbije się bardzo na moim zdrowiu? Czy jeśli będę jadł dużo nisko kalorycznych rzeczy to mogę zostać przy tej kaloryce ? Tryb życia siedzący ze względu na pracę staram się robić spacery dziennie od 3-5km.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
9153
Napisanych postów
83456
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
705624
Przy sporej nadwadze można się pokusić o większy deficyt ale napewno nie 1800 kcal . Musisz również pomyśleć o aktywności . Wykonać odpowiednie badania .
Szacuny
4
Napisanych postów
90
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
807
Badania u dietetyka czy lekarza, A czy 2500kcal ze zdrowej żywności było by odpowiednie, bo chyba 2500kcal z warzyw nabiału chudego mięsa itp nie jest tym samym co 2500kcal z jedzenia fastfoodowego. Co do aktywności fizycznej zamierzam robić jakieś ćwiczenia w domu brzuszki, skłony, przysiady itp + spacery.
Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Zrób badania u lekarza czy nie ma przeciwskazań do większej aktywności fizycznej, z dietą jest tak że przeważnie można jeść wszystko oprócz fast foodów (tego nie polecam) ale w odpowiednich ilościach, najlepiej udać się do dietetyka i zaleca ci odważanie odpowiednich produktów to działa a nie zniechęca bo możesz jeść to co lubisz tak jak już pisałem tylko w odpowiednich zalecanych ilościach
Szacuny
4
Napisanych postów
90
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
807
Nie chcę jeść fast foodów, słodyczy i słodkich napojów, długo na to pracowałem aby przestać jeść i pić to świństwo które niszczyło mi rzycie. Chcę jeść zdrowo. Udam się do dietetyka i lekarza. Co do aktywności fizycznej nie mam przeciwwskazań bo robiłem badania i wszystko mam w normie. Tylko brak czasu ze względów prywatnych nie pozwala mi intensywnie trenować. Na razie będę chodził robił kroki + ćwiczenia w domu typu brzuszki i przysiady.
6313
Napisanych postów
78025
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766950
Podstawą kształtowania sylwetki jest dobrze dobrana dieta i solidny trening siłowy. Zdecydowanie warto angażować mięśnie do ciężkiej pracy, aby uzyskać najlepsze efekty. Do czasu kiedy fitness kluby są zamknięte polecam ułożyć plan oparty o treningu z gumami i ciężarem własnego ciała. Do tego zwiększenie aktywności fizycznej w postaci np. spacerów trzy razy w tygodniu po godzinę. Na podstawie tej aktywności fizycznej można będzie policzyć zapotrzebowanie kaloryczne z dokładnego wzoru:
6313
Napisanych postów
78025
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766950
Oczywiście nie mamy tutaj na myśli wykonywania siadów, ciągów, czy podciągania na drążku. W przypadku osób otyłych i początkujących warto wprowadzić ćwiczenia funkcjonalne i poprawiające mobilność. Już sam ruch w lekkim stopniu będzie powodował wysokie skoki tętna. Z czasem bez wątpienia będzie można wprowadzać coraz trudniesze ćwiczenia. Obecnie już ćwiczenia, które dla nas mają za zadanie aktywować mięśnie do pracy będą wyzwaniem, np. glute gridge, bird dog, plank, czy crab walk. Z czasem wraz z pomocą trenera szlifowanie techniki.