Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Zapotrzebowanie kaloryczne - obliczenie

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1721

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 24 Wiek 37 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 287
Cześć,
Od dłuższego czasu jestem na redukcji i szczerze mówiąc pogubiłem się kompletnie jak obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne, bo co innego wychodzi mi ze wzoru, co innego potrafią pokazać kalkulatory. Ogólnie wygląda to u mnie tak, że bardzo długo spożywałem ok 2100kcal. Przez 3 tygodnie miałem diete pudełkową vikinga ok 2100 kcal, przez ten czas kompletnie nie spadła mi waga nawet o gram.

Sprawdzałem jakie mam zero kaloryczne i raz pokazują kalkulatory 2500, raz 3000 kcal. Ogólnie moja aktywność wygląda tak:
- praca siedząca 8h
- średnio 6-10k kroków dziennie
- 2-3x w tygodniu trening 45-60min po 3-4 serie od 12 do 15 powtórzeń, trening wygląda tak:
1. rozgrzewka 10min
2. przysiady ze sztangą 30kg na plecach
3. wyciskanie sztangi
4. rozpiętki z hantlami 10kg
5. uginanie przedramion
6. brzuszki 3-4x po 20-25 powtórzeń
7. russian twist
8. pompki w podporze tyłem
9. pompki w podporze przodem
10. plank 3x30s

Obecnie dniówkę średnio zamykam ok 2100kcal, 160-180 białka, ok 80g tłuszczu, 270-320 węgli.
PPM wychodzi mi 1800kcal, niestety mam spory problem w określeniu wartości PAL, według ChatGPT wychodzi ok. 1.6-1.75 co w efekcie daje 2880–3150 kcal, więc według niego w zależności od celu, podał mi kalorykę:
ChatGPT
Utrzymanie wagi: 2880–3150 kcal.
Redukcja (deficyt): odejmij 10–20% (ok. 2300–2600 kcal).
Masa (nadwyżka): dodaj 10–20% (ok. 3200–3500 kcal).

Więc gdyby faktycznie moje 0 kaloryczne było by na pułapie 2880–3150 kcal, to moje 2100 kcal, byłoby ogromnym deficytem, który by wyjaśniał brak spadku wagi. Dodatkowo dziennie piję 2-2.5L wody, biorę Jabłczan Kreatyny 7g, tablietki Omega3 oraz spalacz ALLNUTRITION Burn 4 all extreme. Jeżeli chodzi o sen jest to średnio 6-8h dziennie, bliżej 6 :P

Szczerze mówiąc, z całej mojej sylwetki chciałbym pozbyć się brzucha ponieważ trochę wystaje, ale wiadomo, że samego brzucha nie da się zgubić. Ogólnie jak waga mi spadła z 95 do ok 84 to były zmiany widoczne w sylwetce, ale teraz ani nie spada waga od kilku tygodni, ani nie widać zmian sylwetki i już nie mam pojęcia w czym może być problem. Na redukcji jestem już od około lipca.

Zmieniony przez - reverse26 w dniu 12/30/2024 3:41:52 PM
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9153 Napisanych postów 83456 Wiek 49 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 705624
Tutaj masz dokładny wzór https://www.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne__jak_je_wyliczyć-t276436.html
Jak jesteś już pół roku na redukcji to warto odpocząć

TRENINGI KATOWICE

KONTAKT-KONSULTACJE
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 24 Wiek 37 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 287
Tak właśnie planuje, ale muszę najpierw obliczyć swoje zero kaloryczne, a wzór który podałeś dość ciężki jest.

Dobra chat gpt na podstawie wzoru obliczył mi 2680 kcal

Zmieniony przez - reverse26 w dniu 2024-12-30 22:12:31

Zmieniony przez - reverse26 w dniu 2024-12-30 22:14:11
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6313 Napisanych postów 78025 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 766950
Przede wszystkim należy się skupić na podstawach w kierunku kształtowania sylwetki, w tym redukcji tkanki tłuszczowej. Twoi plan treningowy wygląda słabo, w sugerując dietę z kateringu żywieniowego, zapowiada się jeszcze gorzej. Bez podstaw ciężko będzie o efekty w tym kierunku. Jakieś nieznaczne zmiany oczywiście są możliwe, ale jakie ciekżko stwierdzić.

Aktywność fizyczną masz niewielką, więc sugerowane zapotrzebowanie kaloryczne organizmu z chata gpt wydaje się realne. Polecam wrzucić kilka przykładowych dni diety do analizy w okolicy 2400-2500kcal i ułożyć plan treningowy.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
domer
Przede wszystkim należy się skupić na podstawach w kierunku kształtowania sylwetki, w tym redukcji tkanki tłuszczowej. Twoi plan treningowy wygląda słabo, w sugerując dietę z kateringu żywieniowego, zapowiada się jeszcze gorzej. Bez podstaw ciężko będzie o efekty w tym kierunku. Jakieś nieznaczne zmiany oczywiście są możliwe, ale jakie ciekżko stwierdzić.

Aktywność fizyczną masz niewielką, więc sugerowane zapotrzebowanie kaloryczne organizmu z chata gpt wydaje się realne. Polecam wrzucić kilka przykładowych dni diety do analizy w okolicy 2400-2500kcal i ułożyć plan treningowy.

Cześć,
Jeżeli chodzi o plan treningowy, wymyśliłem coś takiego, ale nie mam pojęcia ile serii jakiego ćwiczenia:
Trening A
Mięśnie nóg: przysiad ze sztangą na karku
Mięśnie grzbietu: wiosłowanie sztangą nachwytem
Mięśnie klatki piersiowej: wyciskanie sztangi leżąc na ławce poziomej
Mięśnie naramienne: wyciskanie żołnierskie sztangi
Mięśnie trójgłowe ramion - tricepsy: pompki w podporze tyłem
Mięśnie dwugłowe ramion - bicepsy: uginanie przedramion z hantlami na przemian
Mięśnie brzucha: russian twist/plank

Trening B
Mięśnie nóg: wykroki ze sztangą na karku (długie lub krótki kroki)
Mięśnie grzbietu: martwy ciąg
Mięśnie klatki piersiowej: rozpiętki na ławce poziomej
Mięśnie naramienne: wyciskanie hantli nad głowę stojąc
Mięśnie trójgłowe ramion - wyciskanie sztangi wąskim chwytem
Mięśnie dwugłowe ramion - bicepsy: Uginanie ramion ze sztangą siedząc
Mięśnie brzucha: russian twist/plank

Odnośnie diety, tak wygląda mój przykładowy dzień na +-2400kcal, wcześniej jadłem ok 2100kcal:
Śniadanie:
- Almette śmietankowy 30g
- Bułka wieloziarnista 85g
- Ser zółty High Proteing 30g
- High Protein - pudding waniliowy - 200g
- Jajko smażone 120g na Oliwie Monini 3ml(spray)

Łącznie makro: 697kcal, 53.6 białka, 27.8 tłuszczu, 57.1 węgli

Obiad:
- Filet z piersi kurczaka 200g
- Pano Placki Wieloziarniste 120g
- Ser żółty High Protein 30g
- Sałata logowa 40g
- Pomidor 50g
- Przyprawa prymat 2g
- Oliwa Monini 5ml

Łącznie makro: 712 kcal, 64.3 białka, 21.5 tłuszczu, 62.8 węgli

Podwieczorek:
- Pilos High Protein Napój 330ml
- Banan 140g
- Jabłko 240g

Łącznie makro: 474 kcal, 37.4 białka, 2.1g tłuszczu, 77.3 węgli

Kolacja:
- Almette śmietankowy 40g
- Bułka wieloziarnista 85g
- Ser zółty High Protein 30g
- WPF SFD 30g

Łącznie makro: 478 kcal, 39.2 białka, 13.7g tłuszczu, 48.4 węgli

Taki przykładowy dzień, daje mi: 2359 kcal, 194g białka, 65g tłuszczu, 246g węgli. Generalnie każdy dzień mam podobne makro, oczywiście zamieniam np pierś z kurczaka na indyka, naleśniki do toritilli na ryż/makaron/kasze, na śniadanie np owsianka itp. Generalnie często staram się zamieniać rzeczy z High Protein na coś zdrowszego

Zmieniony przez - reverse26 w dniu 1/8/2025 12:15:48 PM

Zmieniony przez - reverse26 w dniu 1/8/2025 12:16:19 PM
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6313 Napisanych postów 78025 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 766950
Rozpiętki nie będą dobrym ćwiczeniem w treningu full body workout. Raczej sugeruję zmianę na ćwiczenia podstawowe, a nie tak specjalistyczne. Skoro w jednym wariancie treningu masz wyciskania, to w drugim możesz dać pracę mięśnia piersiowego w innej płaszczyźnie, czyli np. przenoszenie sztangielki leżąc. Osobiście bym też zmienił ćwiczenia na triceps, np. pompki na poręczach i wyciekania francuskie.

Przykładowy dzień diety wygląda ok. Szczególnie jeżeli inne dni urozmaicasz źródła składników odżywczych. Ewentualnie warto jest dać więcej warzyw.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
domer
Rozpiętki nie będą dobrym ćwiczeniem w treningu full body workout. Raczej sugeruję zmianę na ćwiczenia podstawowe, a nie tak specjalistyczne. Skoro w jednym wariancie treningu masz wyciskania, to w drugim możesz dać pracę mięśnia piersiowego w innej płaszczyźnie, czyli np. przenoszenie sztangielki leżąc. Osobiście bym też zmienił ćwiczenia na triceps, np. pompki na poręczach i wyciekania francuskie.

Przykładowy dzień diety wygląda ok. Szczególnie jeżeli inne dni urozmaicasz źródła składników odżywczych. Ewentualnie warto jest dać więcej warzyw.

Ok ćwiczenia sobie dostosuję, te co wrzuciłem w planie, to takie które często robiłem, ale też często pojawiają się w internecie w planach FBW dla początkujących. Co do jedzenia często zamieniam np tortille na ryż/kaszę/makaron, warzyw też dość sporo jem, ponieważ są one niskokaloryczne, więc do kanapki z serkiem almette dorzucam pomidor, ogórek, sałatę itp. Co do cateringu, nie brzmi to dobrze, ale miałem dobrany taki, gdzie miałem 2100-2200kcal, ok 170g białka, ok 90-100g tłuszczu i 250-300g węgli, więc raczej nie tak źle.
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta redukcyjna a efektywny trening

Następny temat

Alkohol a masa

Whey dubajska czekolada
Polecane artykuły