Hej, aktualnie mieszkam na Łotwie i gram dla tutejszej kadry narodowej u16 w koszykówkę. Trenuję bardzo intensywnie, 9-13 treningów tygodniowo.
Mam 179 cm wzrostu przy wadze 61 kg i posiadam bardzo atletyczną sylwetkę (6% BF, bardzo dobrze widoczne mieśnie). Staram się mięć jak najwięcej siły, jednocześnie zachowując dobrą kondycję.
Zdaje sobie sprawę, iż moja dieta powinna się składać głównie z węglowodanów, lecz nie do końca wiem ile kalorii dziennie powinienem przyjmować.
NIE JEM żadnych słodyczy ani fast-food'ów.
Moje pytania:
1) Ile kalorii muszę spożyć podczas dnia w którym:
a) rano przebiegłem 12 km w troszkę wiecej niż godzinę około (750-1000 kcal spalonych), a po południu miałem trening siłowy 1,5h (kalisteniczny lub ciężary)
b) gdy miałem jeden trening koszykarski 2-3h
2) Czy spalenie np. 500 kcal oznacza, iż zamiast 2500 kcal mam zjeść 3000?
3) Ile gramów białka na Kg/masy ciała powinienem spożywać (podczas dni treningowych)
Chciałbym podkreślić, iż nigdy nie zależało mi na idealnej sylwetce, a na wygranym meczu :)
Z góry dziekuję za odpowiedź.
Zmieniony przez - Maciekk33 w dniu 2019-05-06 20:10:29
Mam 179 cm wzrostu przy wadze 61 kg i posiadam bardzo atletyczną sylwetkę (6% BF, bardzo dobrze widoczne mieśnie). Staram się mięć jak najwięcej siły, jednocześnie zachowując dobrą kondycję.
Zdaje sobie sprawę, iż moja dieta powinna się składać głównie z węglowodanów, lecz nie do końca wiem ile kalorii dziennie powinienem przyjmować.
NIE JEM żadnych słodyczy ani fast-food'ów.
Moje pytania:
1) Ile kalorii muszę spożyć podczas dnia w którym:
a) rano przebiegłem 12 km w troszkę wiecej niż godzinę około (750-1000 kcal spalonych), a po południu miałem trening siłowy 1,5h (kalisteniczny lub ciężary)
b) gdy miałem jeden trening koszykarski 2-3h
2) Czy spalenie np. 500 kcal oznacza, iż zamiast 2500 kcal mam zjeść 3000?
3) Ile gramów białka na Kg/masy ciała powinienem spożywać (podczas dni treningowych)
Chciałbym podkreślić, iż nigdy nie zależało mi na idealnej sylwetce, a na wygranym meczu :)
Z góry dziekuję za odpowiedź.
Zmieniony przez - Maciekk33 w dniu 2019-05-06 20:10:29