Szacuny
31
Napisanych postów
303
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
10661
Witam wszystkich.
Szukalem w internecie czegos na ten temat jednak jedyne, na co napotykalem sie to pasy, ktore posiadaja zawodnicy BJJ. Mnie natomiast interesuje sposob ich przyznawania. Jak, za co, od kogo, kiedy mozna otrzymac pas. Z tego co wiem pasy sa bialy/niebieski/purpurowy/brazowy/czarny.
Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
tak A z tym walczeniem do nie do końca tylko to... Trzeba jeszcze być niezłym technikiem, walczyć z czarnym pasem tzw zadaniówki itp Wcale nie jest to takie łatwe jak się może wydawać
Szacuny
11
Napisanych postów
765
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
3916
Hru,
Sa w zasadzie dwie mozliwosci otrzymania wyzszego pasa w bjj. Nadanie przez trenera badz zdanie egzaminu. Rzadko zdarza sie aby te dwa sposoby sie przenikaly,czyli jezeli jakis rener przeprowadza egzaminy to raczej nie nadaje pasow poprzez nadanie (maslo maslane :) ).
Egzaminy sa raczej amerykanskim tworem,choc zdarzaja sie w europie,a takze w Brazylii.Dobrym przykladem egzaminowego podejscia do pasow jest Harris,wszystkie wymagania ma sie z gory podane, choc oczywiscie tzeba troche poimprowizowac w czasie kulanki.
W Brazylii, a zwlaszcza w GB (o ktorej mam najwieksze pojecie) preferuje sie styl nadaniowy.
Z tego co sie orientuje czarny pas daje mozliwosc nadawania paskow, ale np w GB bardzo czesto zdarza sie iz nowe czarne paski wola nie nadawac nowych paskow samemu, poslikujac sie opnia swojego mestre(bardziej kwestia okazania szacunku niz rzeczywista nieumiejetnosc ocenienia poziomu kandydata na awans).
Doradca dzialu grappling i C/S.
...nie powiedziales w ryj to nie powiedziales nic...