Białko to jeden z podstawowych składników każdej diety, gdzie za dietę uważamy sposób odżywiania a nie tydzień lub dwa restrykcji.
W prawidłowej diecie zbilansowanej każdy posiłek powinien składać się ze źródeł białka, węglowodanów i tłuszczy.
Jaką rolę pełni białko?
Białko jest głównym składnikiem budulcowym co jest istotne zwłaszcza dla sportowców, ale nie tylko bowiem każdy z nas ma zapotrzebowanie na ten makroskładnik. Jest ono podstawową strukturą wszystkich żywych komórek. Białko syntetyzuje wszystkie tkanki i narządy organizmu. Zbudowane są one z aminokwasów endogennych lub egzogennych. Pierwsze z nich mogą być samodzielnie wytwarzane przez organizm, drugie nie mogą, więc muszą być dostarczane z pożywienia. Łącznie znane jest 21 aminokwasów. 12 endogennych, 9 egzogennych.
Białka można podzielić ze względu na wartości odżywcze – pełnowartościowe i niepełnowartościowe.
Pełnowartościowe to te, które zawierają wszystkie 9 aminokwasów egzogennych, czyli:
- fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, tryptofan, walina.
Można je znaleźć w mięsie, rybach, jajach i nabiale. Pozostałe produkty, które są bogate w białko, ale uznane zostaną za niepełnowartościowe to warzywa, ziarna i orzechy. Układając dietę można manipulować tymi składnikami w celu uzyskania wszystkich niezbędnych aminokwasów – istotne to jest szczególnie dla wegetarian.
Dodać należy również, że jakość białka zależy w dużej mierze od jakości produktów. O ile mięso samo w sobie jest wartościowym źródłem tak już zwykła wędlina paczkowana kupiona w pierwszym lepszym sklepie niekoniecznie. Im bardziej przetworzony produkt tym mniej dla nas wartościowy, dodatkowo zawiera mnóstwo dodanych i niepotrzebnych składników, ulepszaczy smaku, zapachu itp.
Podana ilość białka w 100g produktu powinna być jeszcze zweryfikowana pod kątem aminokwasów – wówczas będziemy w stanie skomponować pełnowartościowy posiłek.
Do poczytania:
https://www.sfd.pl/białka_w_diecie_/podstawy_teoretyczne/-t343659.html
https://www.sfd.pl/Podstawy_układania_diety-t367367.html
https://www.sfd.pl/Białko__dzienne_zapotrzebowanie.-t701531.html
