Szacuny
0
Napisanych postów
11
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
109
Witam . Dzisiaj zrobiłem sobie badania , gdyż mam zamiar wjechać na cykl . Były to badania na teścia estro i prolaktyne . Jestem czysty i jeszcze nic nie brałem i tu nasuwa się moje pytanie , czym może być spowodowany tak wysoki poziom prolaktyny teść w normie estro w górnej granicy normy a prolaktyna nad wyraz wysoka . Dodaje screena wyników i proszę rzetelne odpowiedzi .
Szacuny
39
Napisanych postów
546
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
12418
prolaktyna jak kortyzol lubi sobie skakać bez powodu
" Stężenie prolaktyny wzrasta znacznie podczas ciąży i karmienia piersią. Ale nie tylko. Jej poziom podlega pewnym wahaniom również w ciągu doby - rośnie w drugiej połowie nocy, najwyższy jest wczesnym rankiem, a potem stopniowo się obniża. W cyklu miesiączkowym poziom prolaktyny w niewielkim stopniu rośnie wraz ze wzrostem stężenia estrogenów, by w drugiej połowie cyklu się obniżyć. Niektóre codzienne sytuacje też powodują wahania prolaktyny - przybywa jej np. po zjedzeniu posiłku, gdy się zmęczymy, podczas stosunku albo jeśli dopada nas stres "
Szacuny
0
Napisanych postów
11
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
109
być może dlatego , że badania robiłem rano i jak jest napisane , jej poziom jest najwyższy , aczkolwiek myślisz , że powinienem się skonsultować z lekarzem ?
Szacuny
12
Napisanych postów
258
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
10995
ja ostatnio procz prolki wszystko spoko mialem, tez mialem wywalona poza norme., poszedlem do endo i powiedział ze wszystko spoko. i do tego jest możliwość wbicia sie ww peak ponieważ prolka lubi podskakiwać. Ja bym sie nie przejmował
Zmieniony przez - yoseph w dniu 2016-03-12 14:40:49
Szacuny
0
Napisanych postów
11
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
109
Tak rano na czczo byłem .
I nie mam innych badań krwi , zrobiłem tylko te . Czuję się całkiem dobrze , nie mam żadnych problemów ze zdrowiem , ospały i zmęczony też raczej nie jestem . Ale dziwi mnie , że aż 21 mam . Dobrze sie nie znam na tym , ale jak skala jest od 4-15 a ja mam 21 to wydaje mi się to być sporą nadwyżką . Jutro mam zamiar iść do lekarza rodzinnego i pokazać mu te wyniki Myślicie , że skieruje mnie na jakieś dalsze badania , czy może przepisze mi jakieś tabletki na blokowanie estro i prolaktyny . Nie ukrywam , że przydałby się takowe chociażby na cykl
Szacuny
39
Napisanych postów
546
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
12418
Mercox
Tak rano na czczo byłem .
I nie mam innych badań krwi , zrobiłem tylko te . Czuję się całkiem dobrze , nie mam żadnych problemów ze zdrowiem , ospały i zmęczony też raczej nie jestem . Ale dziwi mnie , że aż 21 mam . Dobrze sie nie znam na tym , ale jak skala jest od 4-15 a ja mam 21 to wydaje mi się to być sporą nadwyżką . Jutro mam zamiar iść do lekarza rodzinnego i pokazać mu te wyniki Myślicie , że skieruje mnie na jakieś dalsze badania , czy może przepisze mi jakieś tabletki na blokowanie estro i prolaktyny . Nie ukrywam , że przydałby się takowe chociażby na cykl
rodzinny takich rzeczy nie przepisuje, da ci przekaz do endo poczekasz pół roku na niego a powie ci to samo co ja ci napisałem i nic nie przepisze
zrób sobie jeszcze badanie tsh bo możliwe że masz niedoczynność tarczycy ale w to wątpię,do tego by było dobrze zrobić podstawowe badania morfologia,wątroba,nerki
nie poszedłeś na te badania np godzinę wcześniej niż normalnie wstajesz ?
Zmieniony przez - sobiecwicze88 w dniu 2016-03-13 15:57:16