Zdrowa, dietetyczna szarlotka
Składniki:
- 200g zmielonych płatków owsianych (np. w młynku do kawy)
- 2-3 jabłka
- 100g twarogu
- 100 ml mleka
- proszek do pieczenia
- cynamon
+ opcjonalnie: słodzik, odzywka białkowa
Przygotowanie:
1. Twaróg blenderujemy z mlekiem na gładką masę.
2. W oddzielnym naczyniu mieszamy ze sobą zmielone płatki, proszek do pieczenia i cynamon.
3. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce. Wrzucamy do garnka, dolewamy 50 ml wody, dodajemy cynamonu i chwilę dusimy.
4. Masy z pkt 1 i pkt 2 mieszamy ze sobą (powinno powtać ciasto). Powstałe ciasto dzielimy na 3 równe części.
5. W formie na płasko ugniatamy ciasto ("na placek"). Na ciasto nakładamy połowę uduszonych jabłek. Na jabłka nakładamy znowu ciasto ("na placek"), a na ciasto pozostałą część jabłek. Z ostatniej części ciasta na górze można układać różne wzorki lub też dać w formie "placka"
6. Całość pieczemy 180 stopniach przez 40 min.
Smacznego
PS rozkładu BTW nie wypisuję, bo jeżeli ciasto wyjdzie zbyt kleiste to warto dodać "mąki z płatków". Oprócz tego jabłka też maja różną wielkość
Zmieniony przez - kalikstat w dniu 2014-02-13 08:35:23
Składniki:
- 200g zmielonych płatków owsianych (np. w młynku do kawy)
- 2-3 jabłka
- 100g twarogu
- 100 ml mleka
- proszek do pieczenia
- cynamon
+ opcjonalnie: słodzik, odzywka białkowa
Przygotowanie:
1. Twaróg blenderujemy z mlekiem na gładką masę.
2. W oddzielnym naczyniu mieszamy ze sobą zmielone płatki, proszek do pieczenia i cynamon.
3. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce. Wrzucamy do garnka, dolewamy 50 ml wody, dodajemy cynamonu i chwilę dusimy.
4. Masy z pkt 1 i pkt 2 mieszamy ze sobą (powinno powtać ciasto). Powstałe ciasto dzielimy na 3 równe części.
5. W formie na płasko ugniatamy ciasto ("na placek"). Na ciasto nakładamy połowę uduszonych jabłek. Na jabłka nakładamy znowu ciasto ("na placek"), a na ciasto pozostałą część jabłek. Z ostatniej części ciasta na górze można układać różne wzorki lub też dać w formie "placka"

6. Całość pieczemy 180 stopniach przez 40 min.
Smacznego

PS rozkładu BTW nie wypisuję, bo jeżeli ciasto wyjdzie zbyt kleiste to warto dodać "mąki z płatków". Oprócz tego jabłka też maja różną wielkość




Zmieniony przez - kalikstat w dniu 2014-02-13 08:35:23
Dziennik:
http://www.sfd.pl/DT_kalik-t1087033.html