Witam. Gram w piłkę nożną już dłuższy czas jednak parę dobrych miesięcy temu zerwałem włókna mięśnia w udzie, nie wiem jak ten mięsień się nazywa, lecz jest z przodu dosyć wysoko. Dostałem zalecenie żeby smarować "diky 4%" i nie przemęczać uda przez minimum miesiąc. Teraz został mi bardzo dziwny ślad na udzie, normalnie jest on niewidoczny lecz kiedy siedzę i podnoszę lekko nogę to robi się widoczne wgłębienie w udzie, lecz to mi nie przeszkadza. Parę dni temu owa kontuzja mi się odnowiła, lekarz wspominał, że ten mięsień nie będzie tak sprawny jak kiedyś i kontuzja może się odnawiać. Początkowo myślałem, że jest to tylko naciągnięcie mięśnia ,które przeszłoby mi po kilku dniach bo jest to zerwanie tylko poniżej 5% włókien mięśniowych. W piłkę nożną gram z niesamowitym poświęceniem i pewnie jest to właśnie przez to chociaż także jestem podatny na kontuzje. Moje pytanie brzmi co powinienem teraz zrobić ? Powrócić do stosowania preparatu diky 4% w spray'u i na miesiąc zerwać z piłką nożną? Przecież to i tak mi się odnowi.. Ze sportu nie mogę zrezygnować, a czy jest jakaś możliwość wyleczenia tego operacyjnie ? Jeśli jest to na czym ta operacja polega i jaka jest gwarancja, że mi ta kontuzja się nie odnowi? Liczę na wypowiedzi specjalistów i mam nadzieję, że dosyć szczegółowo wyjaśniłem sytuację. Pozdrawiam.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zerwanie włókien jest aż tak poważne ? Do najbliższego fizjoterapeuty mam bardzo daleko. Nie wystarczy trening ekscentryczny smarowanie maścią oraz kilka tyg odpoczynku?
...
Napisał(a)
Witam,
były wykonane badanie usg?
Jeżeli kontuzja się odnowiła ,to zalecam przerwę w treningach oraz fizykoterapię.
Pozdrawiam.
były wykonane badanie usg?
Jeżeli kontuzja się odnowiła ,to zalecam przerwę w treningach oraz fizykoterapię.
Pozdrawiam.
...
Napisał(a)
Badanie usg było robione parę miesięcy temu( wtedy wydarzyło się to 1 raz), ale można powiedzieć że z doświadczenia wiem, że to się odnowiło. Jak długo powinna trwać przerwa w treningach oraz co polecasz z fizykoterapii ?
...
Napisał(a)
W takim przypadku powinna być zastosowana fizjoterapia, a nie fizykoterapia. Podejrzewam, że "ekspert" miał też to na myśli, być może nie odróżnia tych pojęć od siebie. Fizjoterapią jak sama nazwa wskazuje zajmuje się fizjoterapeuta stosując metody, o których przeciętny ortopeda nie słyszał. W zasadzie dostępne jest to tyko prywatnie.
...
Napisał(a)
Ale co konkretnie miałbym Ci przybliżyć? Którego słowa nie rozumiesz w mojej wypowiedzi?
...
Napisał(a)
Uwaga, uwaga !!! Teraz ja się wypowiem w temacie
Masz możliwość powrócenia do pełnej sprawności fizycznej!
Weź olej tego lekarza w ogóle, bo maści to on może starym babciom przepisywać, a nie zdrowym silnym mężczyznom.
Ale skoro już masz tą maść, to jeszcze powcieraj ją a teraz uważnie przeczytaj co Ci teraz napiszę:
Życzę dużo determinacji i powrótu do zdrowia.
P.S nie zapominaj o zdrowej nodze.
Zmieniony przez - nosor w dniu 2014-08-18 14:11:49

Masz możliwość powrócenia do pełnej sprawności fizycznej!
Weź olej tego lekarza w ogóle, bo maści to on może starym babciom przepisywać, a nie zdrowym silnym mężczyznom.
Ale skoro już masz tą maść, to jeszcze powcieraj ją a teraz uważnie przeczytaj co Ci teraz napiszę:
Protokół Alfredsona to seria ćwiczeń ekscentrycznych mięśnia trójgłowego łydki wykonywana dwa razy dziennie w trzech seriach po 15 powtórzeń, siedem dni w tygodniu przez okres 12 tygodni. Ćwiczenie polega na wspięciu się na palce obu stóp (na stepperze) a następnie powolne opuszczanie pięty - kończyny zajętej - do podłoża (u pacjentów z tendinopatią zlokalizowaną bliżej guza piętowego, nie zaleca się obniżanie pięty poniżej poziomu stopy). Ponadto, ćwiczenie wykonuje się w dwóch ustawieniach stawu kolanowego tj. w pełnym wyproście oraz w zgięciu 45°. Nieodłącznym elementem ćwiczeń powinien być dyskomfort/lekki ból w obrębie ścięgna. W przypadku, gdy potrafimy wykonać trening bezbólowo, należy dodać obciążenie (np plecak 20kg), aby dyskomfort powrócił. Błędem jest zbyt wczesne zaprzestanie programu leczenia. Kluczem jest tutaj regularność, systematyczność i wytrwałość. W między czasie, zaleca się wprowadzenie do programu, treningu motorycznego, proprioceptywnego i pliometrycznego skupiającego się na poprawie siły, wytrzymałości i elastyczności mięśniowej, gibkości, zwinności i szybkości, centralnej stabilności oraz równowagi i balansu. Inne, powszechnie stosowane metody leczenia to: ortezy korygujące ustawienie stopy, fala uderzeniowa (SWT), czynnik wzrostu (PRP) czy nawet leczenie chirurgiczne.
Życzę dużo determinacji i powrótu do zdrowia.
P.S nie zapominaj o zdrowej nodze.
Zmieniony przez - nosor w dniu 2014-08-18 14:11:49
Pomogłem? SOG. thx
Zapraszam na mój blog rowerowy:
http://www.nosor.bikestats.pl
...
Napisał(a)
Z tego co przeczytałem mam zaprzestać treningów na okres 12 tyg? W moim przypadku jest to niemożliwe.. Masz może coś innego ?
...
Napisał(a)
Nie ma innego rozwiązania. Wybieraj, albo leczysz teraz, albo nigdy nie wrócisz do pełnej sprawności.
Pomogłem? SOG. thx
Zapraszam na mój blog rowerowy:
http://www.nosor.bikestats.pl
...
Napisał(a)
Wcześniej przeszło mi to po 1 miesiącu a teraz 3? Nie da się krótszego ćwiczenia ? I czy to na pewno by pomogło ? Może wystarczy 8 tyg ?
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!