Szacuny
0
Napisanych postów
22
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
5509
Witam mam 18 lat i Zespół Gilberta chciałem się dowiedzieć czy mogę brać kreatyne? czy zaszkodzi wątrobie? czy będą jakieś skutki uboczne?
Z góry dzięki;)
Szacuny
1
Napisanych postów
43
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
2891
jadłeś ostatnio jakieś leki?bilirubine mozesz miec podwyzszona po zażywaniu jakiś leków zespól gilberta z tego co sie orientuje nie powoduje jakiegos zlego sapoczucia czy gazów, mozesz miec cos z jelitami dlatego te gazy za jakis czas powtorz badania jak bilirubina nie spadnie to idź do hepatologa
Szacuny
3
Napisanych postów
55
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
553
leków zadnych niezazywałem oprocz sylimarolu ktory polecil mi lekarz (nic to nie dało)
Taki stan czyli ciągłe gazy i rozkojarzenie połączone ze złym samopoczuciem mam od miesiaca. Gastroskopie mam za 2 tyg i nie wiem co robic bo to ogromnie utrudnia mi zycie kazdego dnia. Jezeli to co napisales to nie sa objawy zespołu gilberta to co to moze byc? Jakies sugestie?
pozdrawiam
Szacuny
1
Napisanych postów
43
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
2891
trudno mi powiedzieć co ci dolega bo aż taki dobry nie jestem ;)ale ostatnio sam mam podwyższoną bilirubine po braniu pewnym lekow na alergie i na trądzik i jak powiedzialem objawy mojej lekarce to stwierdzila że bilirubina sie nie przejmować a moje objawy wskazują na zespół jelita drażliwegoi zapisala jakies tabletki moze wlasnie ten problem ciebie dotyczy?poczytaj o tym a najlepiej udaj sie do lekarza jak problem nie minie pozdrawiam
Szacuny
0
Napisanych postów
4
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
2798
Witam,
Też mam Gilberta, i też miałem podobne objawy - gazy ,wzdęcia,fizyczne zmęczenie, osłabienie ,senność.
Podejrzewałem objawy ze strony m.in.tarczycy, pasożytów, alergii...Ale chyba nie to było powodem.W moim przypadku -PRAWDOPODOBNIE - to efekty długotrwałego stresu, co objawiało się m.in. objawami zespołu jelita wrażliwego.Bilirubinę mam cały czas na poziomie 1,5-1,7 , ale wpomniane niedogodności ustąpiły -więc chyba nie maiało to związku.
Szacuny
0
Napisanych postów
4
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
2798
Mam powracające stany zmęczenia/wyczerpania - trwające różnie - 1 - 3 tygodni - potem energia wraca i jest OK. Przyczyna - JAK DOTĄD -nieznana (i wg lekarzy raczej nie Gilbert).
Mam mała tolerancję ze strony ukłądu pokarmowego na alkohol alkohol mocniejszy niż piwo czy wino - generalnie problemy jelitowe następnego dnia (nawet po jednym kieliszku). Podobny efekt po ciastach,tortach, kremie - raczej nie jadam. Tu Gilbert moze mieć znaczenie.
Nie biorę żadnych leków - generalnie Gilberta się nie leczy, a na Zespół Jelita Wrażliwego trudno optymalnie coś dobrać - tu wazna dieta i psychika.
Wcześniej leczyłem nadczynność tarczycy - teraz wg badań hormony są w normie.