Moge.Ale jeszcze pytanko.Po czym stwierdzasz że regeneracja jest gorsza niż u normalnych osób.Czyżby z obserwacji znajomych i porównania z własnymi wynikami czy jak? Ja osobiście nie mam dużych problemów z treningiem.Czasami jest ciężko ale wydaje mi się że tak powinno być.Nigdy nie myślałem że to że mam ZG może wpływać na regenerację bądż trening.Pozatym chyba nigdzie tego nie potwierdzono.Ostatnio czytałem atr.dotyczący wysiłków intensywnych u osób z ZG i nie wykazano tam że jedno może mieć większy wpływ na drugie.
Pozatym nikt mi jeszcze nie powiedział że mam ZG. Kiedyś zrobiem badania przy oddawaniu krwi i stwietrdzono 3,7mg bilirubiny we krwi.(norma do 1,2).Kazali porobić USG jamy brzusznej.Tu wszystko było w porządku.Jeszcze raz zrobili badanie krwi.Bilirubina taka jaka była.Pani doktor powiedziała że poprostu jestem takim typem i już.Nie mówiła nic o żadnym zespole.Potem wybrałem się na AWF.Nikt nic nie mówił o żadnych przeciwskazaniach.(badań krwi chyba nie robili).W książeczce wojskowej też mam kategorie A.
Teraz czytając wiadomości z inter widzę że zdania są podzielone.Jedni mówią że sport nawet intensywny jest ok, inni że nie bardzo.
Ja nie zamieżam przestawać ćwiczyć ale zastanawia mnie:
-jakie badania powinno się wykonywać okresowo u osób dotkniętych tą przypadłością i uprawiających sport
-oraz czy ZG rzeczywiście ma wpływ na pogorszenie reakcji organizmu na trening oraz regenerację potreningową i czy jest to gdzieś udowodnione naukowo.
Moja dietka to:
-śniad: musli-80g ,jogurt-300g,pieczywo razowe-70g, margaryna-5g, ser biały-50g, ser żółty-20g, pomidor-130-150g
-2śniad: surówka- 150g,olej-5g, jabłko-150g, razowy-100g, jajko-70g, ser biały-50g, sopocka-20g
-obiad:warzywa-200g, kasza grycz-100g, chude miesko bądż rybka-150g, pestki ze słonecznika-20g, olej-15-20g(posiłek przedtren ok 2-3h)
-odżywka typu
gainer bądż bulk ok 60g+300ml mleka(około 20min po treningu)
-kolacja: warzywa-150g,banan-150g, razowy-100g,margaryna-5g,ser biały-50g, sopocka-30g,(około 45-60min po odżywce)
-30min przed snem 100g białego sera + 5g oleju
Łącznie około:
160-170g białka
410-420g węglowodanów
80-90g tłuszczy
Moja wymiary to: 183cm,80kg
Trenuję 7 razy w tygodniu:3 razy siłka,2 razy biegi o wysokiej intens(interwał),2 razy biegi o niskiej intens(45-min truchtu).