Witam,chciałbym poruszyć według mnie bardzo ważny temat dla wszystkich ze względu iż na omawiane poniżej schorzenie cierpi w tym momencie 40 % populacji(połowa nawet o tym nie wiedząc). Chodzi mi o zespół jelita drażliwego zwanego potocznie nadwrażliwością jelita. Nie możesz rano jesć? na myśl o jedzeniu robi ci sie niedobrze?? masz potworne wzdęcia,gazy, bóle w okolicach brzucha od razu po zjedzeniu? Burczenie w żołądku wywołuje napady strachu u blisko siedzących ludzi? Najprawdopodobniej masz własnie tą dolegliwość
Najgorsze w tym wszystkim jest to że nie ma skutecznego leku na tą dolegliwosć, można jedynie łagodzić objawy
. Teraz moje obawy i prośba o jakąs fachową pomoc: bawie sie już w kulturystyke 4 rok, można powiedzieć że w tej własnie chwili zacząłem sie "rozkręcac" z masą , siłą,ogólnie szło wszystko bardzo dobrze ( zaczynałem z 57 kg przy 180 cm , obecnie 80 - przy idealnym ektomorfizmie) . Po wizycie u kilku specjalistów dowiedziałem sie że wszelkie produkty mleczne , surowe owoce, warzywa, słodycze są nie dla mnie. Dolegliwości które miałem i mam odstraszają mnie w godzinach porannych do południa na jakiekolwiek jedzenie
Czy jest jakies rozwiązanie odnośnie żywienia bez tych składników w sumie tak ważnych w naszym "fachu"?? Czy ktoś z was ma nadwrażliwosć jelitową i jak z nią walczy bądź zapobiega ? pozdrawiam.