Szacuny
0
Napisanych postów
27
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
427
Witam od 2 tygodni mam problem z zgagą po pierwszym posiłku jest ok, ale po następnych mnie łapie i podchodzi do gardła.
Może miał ktoś z was też taki problem poniżej wrzucam dietę:
Szacuny
0
Napisanych postów
27
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
427
Własnie problem jest w tym że od kilku miesięcy dieta wygląda tak samo. Możliwe że organizm już nie toleruje jakiegoś produktu, zrobię jak mówicie drogą eliminacji może uda się ustalić co jest przyczyną.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78019
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766910
Jeżeli dłuższej jesz codziennie to samo, to jednak sugeruję wprowadzić w swojej diecie urozmaicenie. Nie tylko pod kątem powstałej zgagi, ale ogólnie żywieniowym. Można jak najbardziej bazować na konkretnych źródłach składników odżywczych, ale mimo wszystko warto wprowadzać inne produkty, dodatkowe.
Być może również warto wybrać się do gastrologa w celu diagnozy refluksu.
Polecam poczytać więcej informacji na ten temat w artykule przedstawionym poniżej.
Szacuny
29773
Napisanych postów
27256
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
384609
Zgaga pojawia się z różnych powodów u mnie zgagę np. wywołuje cheat jak było za dużo cukru, a drugim produktem są napoje typu cola z cukrem (po zerówkach nie mam żadnego problemu), także musisz kombinować i eliminować to co najbardziej podejrzewasz i dijsc co eliminować
Szacuny
12
Napisanych postów
69
Na forum
2 lata
Przeczytanych tematów
1694
Czesto miałem problemy ze zgagą pomogło picie dużej ilości wody gazowanej i jedzenie w miare możliwości regularnie polecam nolpaza na zgage dość tani lek a bardzo pomocny :)
Szacuny
29773
Napisanych postów
27256
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
384609
Patrykos987
Czesto miałem problemy ze zgagą pomogło picie dużej ilości wody gazowanej i jedzenie w miare możliwości regularnie polecam nolpaza na zgage dość tani lek a bardzo pomocny :)
Ja z kolei jak mam awersję do wody niegazowanej (raz na jakiś czas się pojawia) i za dużo pije wody gazowanej to po samej wodzie mam uczucie lekkiej zgagi
Szacuny
12
Napisanych postów
69
Na forum
2 lata
Przeczytanych tematów
1694
DJ_DoDo
Patrykos987
Ja z kolei jak mam awersję do wody niegazowanej (raz na jakiś czas się pojawia) i za dużo pije wody gazowanej to po samej wodzie mam uczucie lekkiej zgagi
I to właśnie udowadnia jak każdy z nas ma inny organizm i inaczej reaguje na róźne dolegliwości itp możemy tu gdybać i doradzać a tak na prawde nie wiadomo co pomoże a co pogorszy objawy u autora pozdrawiam
Ogolnie najlepszym sposobem bedzie wyeliminowanie produktów, ktore prowokuja zgage. Musimy diete dopasowac do naszych mozliwosci trawiennych, jednak musimy miec na uwadze to, że jest to juz pewna oznaka, ze nasz zwieracz przełyku moze miec pewne klopoty w domykaniu. Pamietajmy tez ze wykorzystanie lekow, ktore beda obnizac ph zoladka nie jest rozwiazaniem i w przyszlosci moze nasilic problem